Silné mrazy dorazily na jih Čech. Komplikují život například chovatelům zvířat

14. prosinec 2022 09:49

Až k minus 26 stupňům Celsia klesly teploty v noci z pondělí na úterý. Byla to tak zatím nejchladnější noc od začátku zimy. Mrazivo bylo i ve Strakonicích. Když se tam v úterý dopoledne vypravila naše reportérka, ukazoval teploměr kolem minus devíti stupňů.

Prodejce vánočních stromků u obchodního domu ve Strakonicích už je na zimu zvyklý. „Když je člověk v pohybu, tak se zahřeje. Horší je, když musí hodinu stát. Mám termoprádlo a standardní oblečení. Já mám rád chlad, tak mi to nevadí,“ říká.

Veronika Chládková má celkem šest koní a s příchodem mrazů je péče o ně problematičtější. „Nádrž, která by neměla zmrznout, je stavěna do minus dvaceti, dneska trošku přimrzla. Musela jsem rozbít led, aby se koně mohli napít. Voda v zimě je samozřejmě problém,“ popisuje.

Velký mráz nesvědčí ani samotným zvířatům. „Změna počasí byla docela razantní. Z blátivého mokrého počasí to přešlo do mrazu. My jsme tu měli měkkou půdu, koně do ní udělali velké díry a teď, jak to zmrzlo, je to opravdu ostré a špatně se jim po tom chodí,“ dodává Veronika Chládková.

Na své zdraví by si měli v silných mrazech dávat pozor i lidé. Riziko hrozí malým dětem, seniorům, astmatikům nebo lidem, kteří mají problémy se srdcem.

Spustit audio

Související