Stromky v lese zapáchají a jsou obarvené. V předvánočním období se tak lesníci snaží odradit zloděje

5. prosinec 2022 11:52

Českobudějovičtí lesníci olamují větve některých jehličnanů. Chtějí tak odradit zloděje, kteří si vánoční stromky vybírají v cizím lese. Ochranou před nimi jsou i odpuzovače nebo reflexní barvy. Lesníkům tyto pomůcky ročně ušetří desítky tisíc korun.

Stromky mají ulomené větve, aby si je nikdo nechtěl odnést domů na Vánoce. „Estetická hodnota se snížila, ale terminální výhon roste, žene nahoru, takže z biologického hlediska jsme stromku neuškodili,“ říká vedoucí lesní výroby Lesů a rybníků města České Budějovice Ladislav Laluch.

Další zbraní je odpuzovač ve spreji. „Kmínek po určité délce nastříkáme, zápach je opravdu silný. Doma se ten nástřik začne rozkládat a šíří se nelibá vůně. I my při aplikaci musíme dávat pozor, aby se sprej nedostal na oblečení, protože zápach na něm drží opravdu dlouho. Naši lesníci s tím mají také zkušenosti,“ líčí Ladislav Laluch.

Zloděje odrazuje i reflexní barva. „Když kmen stromku nastříkáme třeba výrazně žlutou, oranžovou, tak zloděje už potom neláká,“ potvrzuje vedoucí lesní výroby.

Českobudějovičtí lesníci bojují se zloději vánočních stromků každým rokem. V minulosti už využili i fotopasti. „Používáme je pravidelně v předvánočním období na ochranu určitých porostů i celoročně v jiných místech proti zlodějům dřeva,“ dodává Ladislav Laluch.

Všechna zmíněná opatření se vyplatí. Každým rokem díky nim lesníci předejdou škodám za desetitisíce korun. Spreje a odpuzovače navíc odradí i zvěř od okusování mladých stromků.

Spustit audio

Související