Lovci mrazů a hobby meteorologové pomáhají sledovat počasí. Znovu se mezi ně zařadí profesionál František Vavruška

7. říjen 2021

Už 37 let pracuje František Vavruška v Českém hydrometeorologickém ústavu v Českých Budějovicích. Kdysi meteorolog amatér nastoupil do oddělení profesionálních předpovědí v roce 1984 a později regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ i vedl.

Od 90. let znají posluchači Českého rozhlasu České Budějovice také jeho hlas. Je pravidelným přispěvatelem do našich rubrik o počasí. Teď se ale loučí, odchází do důchodu. U sledování počasí chce ovšem zůstat. Znovu jako „hobík“.

Dobrovolných hobby meteorologů má ústav po Jihočeském kraji celou řadu. Doplňují oficiální zdroje o cenná data z nejrůznějších míst regionu, pracují podle daných pravidel a odborníci jejich údaje několikrát denně ověřují. Vedle počítačových předpovědních modelů hrají dobrovolníci nezastupitelnou roli člověka – pozorovatele.

Kromě nich fungují v síti amatérských meteorologů i vášniví amatéři. Například lovci bouří, v jižních Čechách pak zejména lovci mrazů. Potvrzuje to i František Vavruška: „Známý je pan Vojvodík z Vimperka, který loví mrazy už přes třicet let. Díky němu jsou zmapované některé extrémní šumavské polohy jako Rokytská jezerní slať, Březník, údolí Vltavy a podobně,“ říká.

Objektivní obor se subjektivním vnímáním

Dlouhodobé sledování umožňuje odborníkům porovnávat data a získávat informace o kolísání klimatu. „Nejznámější je pražské Klementinum, kde už se měří prakticky 250 let. V Českých Budějovicích a v Táboře už se počasí pozoruje od konce 19. století, nějakých 130 let,“ uvádí František Vavruška.

Cenná data z dlouhodobých stanic se k sobě skládají jako kamínky do mozaiky. „A tak i u nás na budějovické stanici je vidět stoupající trend teplot od poloviny 20. století. Je to v ročních průměrech o více jak jeden stupeň, což je dost. Uvidíme, jak to bude dál,“ zamýšlí se František Vavruška.

Čtěte také

Kam vidí spíš, to je krátkodobá a střednědobá předpověď pro dny následující. „Počasí je teď pošmourné, vypadá to tak, že babí léto je už asi za námi. V úterý jsme měli ještě přes dvacet stupňů, ale teď je chladno a poprchává. Také na víkend čekáme chladno, sice se může ukázat sluníčko, ale noční teploty se budou blížit k nule. Ani v dalším týdnu to nevypadá, že by bylo teplejší počasí,“ připomíná.

Letošní léto bylo podle meteorologa Františka Vavrušky docela pěkné, červen a červenec byly dokonce teplotně nadprůměrné, srpen byl jeho slovy normálnější.  Laik by možná nesouhlasil, léto 2021 se zdálo hodně proměnlivé, dnů na koupání bylo málo. „Vypadat to tak mohlo, ale tropických dnů v červnu a červenci bylo opravdu víc než obvykle. Je pravda, že o prázdninách bylo hodně bouřek, ale teplo bylo,“ argumentuje František Vavruška.

Jeho věty potvrzují fakt, že vnímání počasí je velmi individuální a konverzace o počasí pocitová. „I my se snažíme při předpovědích subjektivně nehodnotit. Pro někoho může být to počasí pěkné, pro jiného škaredé. Někdo je rád, když je sníh, jiný ho rád nemá. Já mám rád sluníčko, pro jiného je horké léto těžko snesitelné,“ usmívá se František Vavruška.

Celý rozhovor s meteorologem Františkem Vavruškou si poslechněte online.

Spustit audio

Související