Vzpomínka na Alfreda Kindlera

22. červen 2019

„Ze starých mistrů to je Rembrandt a Dürer,“ odpověděl mi na otázku, jací umělci ho oslovují, malíř Alfred Kindler. Setkali jsme se před pěti lety na den našich narozenin.

Alfred Kindler tenkrát slavil osmdesáté deváté, já oproti němu vlastně poloviční, čtyřicáté třetí. A i když nás od sebe dělily dvě generace, rychle jsme našli společnou řeč.

Stoleté výročí existence oslavuje Jihočeské divadlo výstavou v muzeu

Hra Rybí krev podle románu Jiřího Hájíčka v Jihočeském divadle

Výstavou s názvem Kabinet zázraků si Jihočeské divadlo připomíná stoleté výročí.

„Ze současných malířů mě inspiruje Mikuláš Medek,“ pokračoval umělec. „Mám doma obraz z období, kdy jsem experimentoval. To jsem Medka ještě neznal, ale když teď obraz vidí někdo, kdo se vyzná ve výtvarném umění, tak si myslí, že Medek musel malovat podle mě,“ smál se. „A když jsem pak poprvé uviděl Medkův originál, tak jsem zůstal v šoku,“ popisoval výjimečné výtvarné souznění.

Alfred Kindler pocházel z Krkonoš a do jižních Čech se přestěhoval až z kraje osmdesátých let. V rodném kraji se věnoval především textilnímu designu, na jihu Čech se stal známým svými olejomalbami a kolážemi. Tvořil ve Včelné a Lipí na Českobudějovicku. Minulý týden malíř odešel na věčnost v požehnaném věku devadesáti čtyř let. Jeho osobnost si připomeneme v cyklu Jihočeši nahrávkou rozhovoru z roku 2014.

Obraz Alfreda Kindlera
autor: Filip Černý
Spustit audio

Související