Dveře do minulosti a neznámého světa otevírá výstava o Jihočeském divadle nazvaná Kabinet zázraků

7. říjen 2019 15:10

Profesi rekvizitáře, jevištního technika nebo choreografa představuje lidem Jihočeské divadlo. Na výstavě Kabinet zázraků v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích ale nejprve připomene svou stoletou historii.

Letos 6. září totiž uplynulo přesně sto let od chvíle, kdy v Českých Budějovicích Jihočeské národní divadlo poprvé uvedlo Smetanova Dalibora.

Další historické zajímavosti se návštěvníci výstavy dozví s pomocí časové osy na chodbě muzea. „Ta osa je vrací do minulosti, odkazuje doprava, doleva, do vitrín, do panelů, kde mohou vidět, co se v tom konkrétním období stalo zásadního,“ vysvětluje autorka výstavy Michala Piskačová.

Ve vitrínách jsou fotografie, staré programy, scénáře nebo různé rekvizity. Připravený je také divadelní kiosek. „V něm si lidé můžou zahrát pexeso, domino a puzzle, samozřejmě s motivy z historie Jihočeského divadla,“ dodává Michala Piskačová.

Čtěte také

Hlavním lákadlem Kabinetu zázraků je pak velká místnost, která představuje jednotlivé divadelní profese. „Návštěvník může zažít zázrak scénografie, zvukařiny, dramaturgie a psaní dramatu. To všechno se odehrává v jednotlivých objektech, kam vstoupí, je to takový herní prostor,“ říká autorka výstavy.

Podle scénografky Jitky Nejedlé si tak lidé mohou vyzkoušet například práci divadelního technika. „To je důležitá profese, kterou obvykle lidé nevidí, ale tady si můžou zkusit, co to obnáší. Pak máme maskérnu, orchestr a dirigenta nebo prostor věnovaný tanci a baletu, kde si návštěvníci podle stop zatančí a na konci se dozvědí, jaká to byla role,“ doplňuje.

Výstava ke sto letům Jihočeského divadla v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích je tak pastvou nejen pro oči, ale i pro uši a tělo. Kabinet zázraků můžou zájemci navštívit do konce října.

Spustit audio

Související