Horní Rakousko láká na zemskou zahradnickou výstavu. V zahradách kvetou tisíce rostlin

21. květen 2019

Dvacet pět zahrad a přes sto tisíc zasazených cibulovin a letniček. To je sedmá zahradnická zemská výstava v hornorakouském Aigen-Schläglu.

Do rozkvetlých zahrad šumavského podhůří s desítkami odstínů tulipánů míří tisícovky lidí. Zahrady jsou rozkvetlé - jenom cibulovin je tu zasazených 60 tisíc.

Jak se organizátoři vypořádali s velmi chladným počasím uplynulých dní vysvětluje ředitelka výstavy Barbara Kneidingerová. „Organizace venkovní výstavy královskou disciplínou, není jednoduché připravit akci pod širým nebem,“ říká.

Její tým měl přesný plán kdy a co zasadit, v jakém množství a barvě, ale najednou bylo v dubnu skoro léto a tulipány předčasně vykvetly. „Ale naštěstí pak přišla velká zima a ta květy zakonzervovala a tak při zahájení stále krásně kvetou,“ doplnila Barbara Kneidingerová.

Zahradami protéká řeka Große Mühl, která se při zimním tání vylila z břehů a zničila část už hotových zahrad.

Přesto právě toto místo má na výstavě hlavní zahradnice Stefanie Penknerová nejradši. „Myslím si, že to bude oblíbené místo hlavně v létě, řeka je obklopená stoletými stromy, které krásně stíní, je tady prostor pro hry i odpočinek, v řece si lidé budou moct schladit unavené nohy,“ svěřila se se svou představou hlavní zahradnice.

Výstava vznikla za téměř devět milionů korun hlavně z rozpočtu spolkové země Horní Rakousko, co tady po výstavě zbyde? „Určitě tady zůstane krásně upravený areál s cestičkami, zpřístupněnými loukami, řeka, která bude k dispozici místním i turistům, protože cílem je také region zviditelnit. Zůstanou také pavilony a umělecká díla,“ vysvětlila Jitka Zikmundová z hornorakouského turistického centra.

Zemská zahradnická výstava potrvá 150 dní a promění se tak, jak se budou proměňovat roční období.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související