Krále Přemysla Otakara II. připomíná jediná stálá výstava. Najdete ji v Českých Budějovicích

5. květen 2019

Už tři roky jedinou stálou expozici v České republice, která se věnuje životu krále Přemysla Otakara II., najdete v hradební věži Železná panna v Českých Budějovicích.

„Na připomínku Přemysla Otakara II. a především na připomínku jeho díla i osobního života tady prezentujeme příběh krále a příběh jeho měst,“ uvádí smysl expozice Svatomír Mlčoch, místopředseda sdružení Města Otakarova.

Přemysl Otakar II. se zasloužil také o založení nových hradů a klášterů. Jeho přičiněním byl založen Špilberk v Brně nebo Hofburg ve Vídni. Na jihu Čech pak klášter Trnová Koruna, později přejmenovaný na Zlatou Korunu.

Oficiálně byla tato první stálá expozice na území Česka věnovaná Přemyslu Otakaru II. a jeho době otevřena 1. září 2017. Připomíná, že díky tomuto významnému panovníkovi existují nejen České Budějovice, ale také Písek a Kolín, Kouřim, Čáslav, Chrudim, Vysoké Mýto, Polička Chrudim, Mělník, Litovel, Uherské Hradiště, Přerov nebo Uherský Brod.

Přemysl Otakar II. založil kromě zmiňovaných také například Kaliningrad v Rusku, Kladsko v Polsku nebo Zittaou v Německu a mnoho dalších měst.

Od schwarzenberského knížete dostal velkou šanci, jako poděkování vymyslel unikátní plavební kanál

Interaktivní model stavby Schwarzenberského plavebního kanálu si mohou návštěvníci ovládat tlačítky na ovládacím pultu

I přes stigma nemanželského dítěte se vypracoval až na pozici uznávaného inženýra. Rodák z Chvalšin Josef Rosenauer proslul jako autor Schwarzenberského plavebního kanálu, kterému se původně říkalo Schwarzenberský průplav.

Návštěvníci výstavy mohou podle Svatomíra Mlčocha zhlédnout patnáct panelů králova životního příběhu a politické dráhy. K vidění je také kopie jeho ceremoniálního meče uloženého v originále ve Vídni a repliky zajímavých dobových předmětů.

K doložení historie města České Budějovice, jehož byl král zakladatelem, jsou vystaveny kopie významných královských listin Václava II. a Václava IV.

A pochopitelně také Železná panna, tedy středověký mučící nástroj, podle nějž nese věž jméno. Původní jméno věže bývalo odvozeno od měšťanské rodiny Spielhayblů, které tento objekt patřil už od roku 1407.  Jak je to ale s tímto nástrojem doopravdy, to se dozvíte přímo v expozici.

V archivním okénku pořadu Vltavín můžete redaktorem Zdeňkem Zajíčkem dále navštívit kostel a klášter v Nových Hradech.

Spustit audio

Související