Vzniká dálková turistická stezka Putování za kořeny. Chodce zavede na významná poutní místa

3. leden 2023 15:44

Vzít si pár dní volna a vydat se na cestu. To je sen mnoha lidí, kteří míří například na poutní stezku do Santiaga de Compostela, nebo třeba jen na přechod Šumavy. Podle údajů centrál cestovního ruchu zažívá v současnosti pěší turistika boom. Spolek Svatá Ludmila proto chce postupně propojit poutní místa po celé zemi. Odezvu už našel v Jihočeském kraji.

Na pěší putování se často vydává Edita Davidová. „Vždycky je to plno nových zážitků, krásná příroda, velké dobrodružství, velká zábava. Chodíme s holkama, takže si to vždycky hodně užijeme, máme spoustu nových vjemů,“ popisuje.

Zanedlouho budou moci turisté objevovat stezky, které zavedou i na poutní místa v Jihočeském kraji. „Římov, Kájov, Klokoty, Kostelní Vydří. Když se podíváme po Jihočeském kraji, tak v každém okrese najdeme nějaké poutní místo, které možná už je i kvůli pohnutému 20. století pozapomenuté a teď čeká na své objevení,“ podotýká náměstek hejtmana František Talíř.

Čtěte také

„Náš projekt Putování za kořeny si neklade za cíl budovat nové poutní cesty. Celá řada stezek už existuje, případně existuje v hlavách lidí. Naším úkolem je víceméně zajistit jim podporu, zajistit, aby na sebe stezky logicky navazovaly, navazovaly na turistické značení, aby byly podporovány mapovými servery a podobně,“ vysvětluje předseda spolku Svatá Ludmila Martin Hrdlička.

Obliba pěší turistiky stoupla během covidových lockdownů, kdy Češi začali objevovat krásy své země s batohem na zádech. „Myslím si, že jako Jihočeský kraj bychom na tento fenomén měli odpovědět. Má to velký přesah nejen ekonomický, podporuje to místní podnikatele, ale také přesah v tom, že lidé těmi místy procházejí, ukládají si krásné vzpomínky z té cesty a třeba se potom i vracejí,“ komentuje František Talíř.

Jižními Čechami už vede část Svatojakubské stezky, Stezka Českem nebo Toulava. Také jejich návštěvnost za poslední roky vzrostla.

Spustit audio

Související