Nová naučná stezka ve Veselí nad Lužnicí zavede k tvrzišti i na místo, kde vzniklo Rozmarné léto

22. červen 2022 08:07

Novou naučnou stezku si můžou projít turisté ve Veselí nad Lužnicí. Na téměř devět kilometrů dlouhé trase je čeká 18 zastavení, která seznámí s většinou kulturních i přírodních zajímavostí ve městě a okolí.

Návštěvníky stezka zavede i na soutok Lužnice s Bechyňským potokem, kde v létě roku 1967 zazněla z úst herce Rudolfa Hrušínského dnes již legendární replika: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.“

„Tady režisér Jiří Menzel natáčel film Rozmarné léto. Pamětníci jako třeba můj otec se chodili na filmaře koukat, potom se natáčelo i v centru města, takže na to rád vzpomíná,“ potvrzuje starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada.

Na soutoku Bechyňského potoka s Lužnicí filmaři podle odborníka na historii kinematografie Luboše Dvořáka natočili velkou část Rozmarného léta. „Řeka Lužnice se v tom filmu jmenovala Orše. Je tam taková slavná scéna, kdy se herci Brodský, Hrušínský a Řehák jdou koupat. Režisér Jiří Menzel vzpomínal, že bylo těžké dostat Hrušínského a Brodského do vody, oba byli rybáři a na vodu se rádi dívali z břehu, ale tady se museli koupat. Brodský prý se vody trochu bál a Hrušínský dokonce štítil,“ vypráví.

Na nové naučné stezce je celkem 18 zastavení. Trasa začíná u kulturního domu ve Veselí nad Lužnicí a je značena směrovkami. Stezka má dva okruhy – delší měří necelých devět kilometrů, kratší polovic.

Čtěte také

„Kratší trasa je vhodná pro rodiče s dětmi, dokonce se dá projet i s kočárkem. Delší je trochu náročnější. Na stezce jsme chtěli ukázat zajímavosti ve Veselí, kulturní památky i přírodní zajímavosti,“ doplňuje vedoucí městského infocentra Lenka Horejsková.

Turisté se dostanou i na tvrziště Talíř, které je považováno za nejstarší veselskou pamětihodnost. „Tvrziště má pro Veselí nepochybně zvláštní význam, protože se tu datují první zmínky o městě někdy z 13. století. Bylo součástí takzvané zemské stezky. Zůstaly tu valy, které byly zřejmě součástí opevnění,“ líčí starosta.

Turisté se podle něj navíc v budoucnu dočkají prodloužení a modernizace naučné stezky kolem veselských pískoven i zpřístupnění Weisovy stezky, která původně vedla z Veselí nad Lužnicí až do Bechyně.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související