Nový dopravní terminál ve Veselí nad Lužnicí spojil vlakové a autobusové nádraží

30. červen 2021 15:15

Lidé ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku využívají nový přestupní terminál, který propojuje autobusové nádraží s vlakovým. Součástí projektu bylo i vybudování pěti desítek parkovacích míst. Stavba sice skončila už loni v prosinci, ale kvůli pandemii koronaviru se slavnostní otevření odehrálo až nyní.

„Terminál byl vybudován v minulých dvou letech. Město Veselí nad Lužnicí potřebovalo nutně komfort pro cestující, potřebovali nějaké zázemí, toalety a tak dále,“ říká starosta Vít Rada.

Stavba vyšla na 30 milionů, částkou ve výši 20 milionů přispěla Evropská unie. Vzniklo i nové parkoviště pro více než padesát aut. „Parkování tady bylo velice chaotické. Parkovalo se různě před nádražní budovou a všude okolo. Samozřejmě ne vždy to bylo občany kvitováno, protože mnohdy auta stála i na místech, kde to opravdu nebylo šťastné,“ vysvětluje starosta.

Projektanti počítali s tím, že řada řidičů nechá na parkovišti osobní vozidlo a dál bude pokračovat veřejnou dopravou. „Jsou tady místa typu P + R, ale i K + R pro krátkodobé stání, kdy někoho vyprovázíte,“ dodává Vít Rada.

Čtěte také

Terminál propojuje vlakové a autobusové nádraží bezbariérovým podchodem. „Člověk může zaparkovat a podchodem dojde až na nástupiště. Informace o tom, kdy jede vlak, jaké má zpoždění a podobně, získává přímo na přestupním terminálu, protože je všechno propojeno centrálním systémem Jikordu jako koordinátora dopravy,“ popisuje starosta.

Na slavnostní otevření nového přestupního terminálu se přišla s rodinou podívat Anna Sejková, která jezdila vlakem třicet let do práce. „Jezdila jsem denně, bez vlaku pro mě neexistoval svět. To se teď nedá ani porovnávat, jak je to nádraží nádherné. To by se mi cestovalo jedna báseň. Jsme úplně nadšení z té úpravy i nádherně vymalovaných podchodů,“ chválí.

Právě výtvarná výzdoba přestupního terminálu i podchodu je důležitým detailem, který dotváří výsledný dojem z celého díla. Autorem velkoformátových grafik je Daniel Kyncl, který na nich vtipně zachytil motivy z historie i současnosti města.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související