České dráhy investují stamiliony do modernizace vlaků na jihu Čech

11. listopad 2019 09:57

Novou desetiletou smlouvu na zajištění železniční dopravy na jihu Čech podepsaly Jihočeský kraj a České dráhy. Kraj dopravci zaplatí sedm miliard korun. Smlouva začne platit v polovině prosince, její součástí je i závazek Českých drah investovat do modernizace vlaků.

„Musím říct, že ta první nabídka byla pro nás velmi těžko přijatelná, takže jsme pak vstoupili do tvrdého vyjednávání. To trvalo rok, kdy jsme sahali do jednotlivých kalkulací, tratí, segmentů, a docílili jsme shody, i když to trochu bolelo obě strany,“ říká hejtmanka Ivana Stráská.

Nový kontrakt zajistí, že bude o třináct procent víc vlakových spojů. Podle krajského radního pro dopravu Jiřího Švece nové spěšné vlaky začnou jezdit například ze Strakonic přes Písek do Tábora nebo z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce.

„Nárůst zájmu ze strany cestujících je samozřejmě úměrný i tomu, jak se modernizují tratě a vlakové soupravy. Všichni chtějí jezdit pěknými vlaky, kde je dobře zatopeno, v létě klimatizováno, je tam wi-fi. Poptávka neustále roste a my jsme tuto dopravu neutlumovali, naopak se ji snažíme podporovat,“ dodává Jiří Švec.

Čtěte také

České dráhy investující v příštích deseti letech do modernizace vlaků na jihu Čech 1,8 miliardy korun. Podle předsedy představenstva Václava Nebeského pořídí celkem sedmnáct nových vlakových souprav.

„V té částce jsou dva investiční balíky. Jeden zahrnuje elektrické jednotky s rychlostí 160 km/h, druhý motorové jednotky s rychlostí 120 km/h. Pochopitelně se bude jednat o moderní soupravy s patřičným vybavením, wi-fi sítí, elektronických informačním systémem a tak dále,“ uvádí.

Vlaky Českých drah ujedou po jihočeských železnicích zhruba pět milionů kilometrů ročně.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související