Podél železnice vede ve Veselí na Lužnicí nová cyklostezka. Lidé po ní bezpečně dojedou skoro až do Horusic

30. květen 2022 08:53

Lidé ve Veselí nad Lužnicí můžou využívat novou cyklostezku, která vede od železniční zastávky směrem na Horusice. Město za ni zaplatilo 11 milionů korun. Téměř 1200 metrů dlouhá stezka je vhodná nejen pro cyklisty, ale i in-line bruslaře nebo chodce.

„Já jsem tu poněkolikáté, jsem z Dráhova, ale když jedu do Veselí, tak si to prostě vždycky projedu. Je to nádherné, chtělo by to, aby stezka pokračovala aspoň do Ševětína,“ chválí cyklista Martin.

Jízdu po nové cyklostezce už si vyzkoušela i obyvatelka Veselí nad Lužnicí Marcela Malechová. „Ráda tudy jezdím, protože mám blízko chalupu. Sice musím kousek po hlavní silnici, ale to se dá přejet. Když se stezka prodlouží do Bošilce a Dynína, budu jedině ráda,“ říká.

Čtěte také

Na slavnostní otevření se přišli podívat i zástupci blízkých Horusic, mezi Petr Šonka. „Pokud budu mluvit za Horusické, tak určitě je to začátek toho, abychom měli nějaký bezpečný přístup do Veselí nad Lužnicí, a to i pro ty nejmenší. A věřím tomu, že cyklostezka bude hodně využívaná,“ komentuje.

Právě větší bezpečnost je podle starosty Víta Rady jedním z hlavních přínosů nové cyklostezky. „Ta silnice je velice frekventovaná, protože tudy řada kamionů objíždí mýto, takže je pro cyklisty nebezpečné, byly tady i nějaké nešťastné nehody. Stezka je opravdu bezpečná a přitom poměrně šetrně zasazená do krajiny. Vede souběžně s železničním koridorem i silnicí, takže nezabírá ani příliš velké množství zemědělské půdy,“ popisuje.

Město chce v budování sítě cyklostezek pokračovat i v příštích letech. Jedním z cílů je, aby cyklisté pohodlně a především bezpečně dojeli od vlakového nádraží přes železniční zastávku a místní část Horusice až do obcí Bošilec a Dynín.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související