Záchranáři mají novou výjezdovou základnu ve Veselí nad Lužnicí. Rychleji se tak dostanou k lidem v turistické oblasti

6. srpen 2021 16:58

Zrychlí dojezdy k pacientům a lépe pokryjí turisticky vytíženou oblast. Jihočeští záchranáři mají novou výjezdovou základnu ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. V pátek ji slavnostně otevřeli u vlakového nádraží poblíž sjezdu na dálnici D3.

„Teď jsme ve služebně zdravotnických záchranářů, takže vlastně personálu nelékařské péče, sestřiček, záchranářů. Obdobná pracovna je vedle pro řidiče,“ provádí novou výjezdovou stanicí ve Veselí nad Lužnicí Romana Svobodová ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

V novém stanovišti působí posádka bez lékaře. „Lékař za nimi bude eventuálně dojíždět z Tábora, z Třeboně, v nejhorším případě z Českých Budějovic nebo Týna nad Vltavou,“ doplňuje šéf jihočeských záchranářů Marek Slabý.

Sanity už odtud vyráží do terénu ve zkušebním provozu několik týdnů. Slavnostní uvedení do provozu se odehrálo v pátek. „Máme tu běžnou výjezdovou činnost, kterou dosud v podstatě zabezpečovala soběslavská posádka. Je to poměrně strategické místo. Veselsko je turistický region, z jedné strany navazuje na Třeboňsko, z druhé strany jsou soběslavská Blata, je tady několik pískoven, hodně cyklostezek, takže jsme se rozhodli právě ve Veselí doplnit síť základen,“ připomíná Marek Slabý.

Čtěte také

Prostory vybudoval za dva miliony korun soukromý investor. Záchranáři jsou zde v nájmu, který budou splácet. „Dáváme do rozpočtu peníze na provoz celé záchranné službě, takže Jihočeský kraj dává záchranné službě finance i na realizaci tohoto projektu,“ potvrzuje hejtman Martin Kuba.

Nová stanice podle něj výrazně zrychlí dojezdy záchranářů v této oblasti. „Vyjíždí sanitou, která je vybavená k maximální péči. Mají ze zákona možnost některé zákroky provádět, některé třeba už potřebují lékaře, ale jsou to lidé, kteří jsou schopni zachránit život, poskytnout první pomoc, resuscitovat,“ dodává.

Na jihu Čech je aktuálně 56 posádek zdravotnické záchranné služby, které vyjíždějí ze 33 základen. Průměrně absolvují 250 výjezdů za 24 hodin.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související