Záchranáři v Českém Krumlově mají lepší zázemí, přestěhovali se do opravených prostor

8. květen 2021 08:21

Na staronovou základnu se vrátili záchranáři v Českém Krumlově. Kraj zrekonstruoval budovu vrátnice v areálu nemocnice. Zázemí v ní má celkem šest záchranářských posádek, a to nejen z Českého Krumlova, ale také z Vyššího Brodu, Frymburku a Horní Plané.

Rekonstrukce výjezdové základny stála téměř 17 milionů korun a trvala půldruhého roku. „Kromě toho, že se zlepšilo sociální zázemí, například máme větší šatny a novou kuchyňku, se významně zvětšily prostory obslužních místností,“ popsal šéf jihočeských záchranářů Marek Slabý.

Přibyla i dvě garážová stání. „Pro nás to má obrovský význam, protože ke každé posádce patří minimálně jedno vozidlo, a tím, že je nemocnice v Českém Krumlově postavena tak, jak je postavena, je tu nedostatek míst,“ dodal Marek Slabý.

Záchranáři využívají prostory v budově společně se zdravotnickou dopravní službou. Změny, které přinesla rekonstrukce, zlepší pracovní podmínky obou pracovišť. „Přestavbou se podařilo stavebně oddělit dispečink a zázemí dopravní služby od záchranky, máme samostatné vstupy, průchody, sociální zázemí a případné drobné rozmíšky mizí,“ řekl ředitel nemocnice Vojtěch Remeň.

Českokrumlovskou základnu před dvaceti lety využívala jen jedna posádka, těch je jich celkem šest. Hlavně proto bylo podle jihočeského hejtmana Martina Kuby vybudování nového zázemí nutností. „Výjezdů je pořád víc a víc a my prostě musíme zajistit, aby záchranáři měli dostatečné zázemí pro všechny své přístroje a auta,“ připomněl.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje má celkem 32 výjezdových základen. Posádky té českokrumlovské vyjedou ročně až k pěti tisícům pacientů.

Spustit audio

Související