Ve Veselí nad Lužnicí končí lékařská pohotovost. Nejbližší zůstává v Soběslavi

31. prosinec 2021 07:21

Téměř třicet let fungovala ve Veselí nad Lužnicí lékařská pohotovost. To se ale od Nového roku změní. S koncem roku tato služba ve městě končí.

„V Jihočeském kraji je velmi mnoho lékařských služeb první pomoci. Myslím si, že některá stanoviště jsou i nadbytečná,“ říká krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Daniela Verdanová. Podle ní by bylo vhodné, aby v každém okrese fungovala jedna pohotovost pro děti a druhá pohotovost pro dospělé.

Jako nejsložitější vidí situaci právě v okrese Tábor. „Tam se slouží pohotovost celkem na čtyřech místech, v Táboře, Soběslavi, Bechyni a Veselí and Lužnicí, a všude sedí lékaři a sestry,“ připomíná.

Lékařská pohotovost je ve Veselí nad Lužnicí téměř třicet let. Za tu dobu tam našly pomoc stovky lidí. Zájem o tuto službu ale podle starosty Víta Rady rapidně poklesl. „Přijde jeden člověk za den, někdy ani to ne, takže je velice složité to provozovat třeba z hlediska služeb lékařů. Služby se podaří naplnit, řekněme, ze sedmdesáti procent, ale velice často se dokonce stávalo, že pokud někdo chtěl jít na pohotovost, tak zrovna služba nebyla naplněná a musel jet do sousední Soběslavi,“ popisuje.

Provoz lékařské pohotovosti ve Veselí nad Lužnicí stál ročně 1,3 milionu korun. Dotace z Jihočeského kraje pokryla 850 tisíc, zbytek doplácelo město.

Čtěte také

Podle vedoucího odboru zdravotnictví krajského úřadu Petra Studenovského ale lidé ve Veselí nad Lužnicí o pomoc v případě potřeby nepřijdou. „Myslím, že vzdálenost mezi Veselím a Soběslaví není tak velká, tam pohotovost zůstává,“ uvádí.

Roli při rozhodování o dalším osudu lékařské pohotovosti sehrálo i červencové otevření nové základny zdravotnické záchranné služby ve Veselí nad Lužnicí. „Pokud občan potřebuje zdravotnickou pomoc v život ohrožující situaci, volá záchranku. Pokud to není život ohrožující, tak může do Tábora nebo Českých Budějovic, což je dvacet minut jízdy. Pohotovost také bude zachována v Soběslavi a věříme, že pokud jsme nemohli na dvou místech služby obsadit, na jednom to půjde,“ dodává starosta Vít Rada.

V jižních Čechách funguje lékařská pohotovostní služba pro dospělé na 16 místech. Kraj se tak stále řadí k regionům s největším pokrytím.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související