Dětská pohotovost v budějovické nemocnici nemá lékaře. Bývá zavřená o víkendech a někdy i ve všední dny večer

22. prosinec 2021 12:42

Lékařská pohotovost pro děti a dorost v českobudějovické nemocnici zůstává teď často zavřená. Dlouhodobě se jí nedaří obsazovat lékaři. Kromě víkendů se to někdy týká i všedních dnů. Službu by měl zajišťovat Jihočeský kraj. Vedení nemocnice za hlavní problém označuje stárnutí pediatrů a neochotu mladých lékařů na pohotovosti sloužit.

„S klukem chodíme po doktorech, protože má od narození nemocné srdce, a ty problémy jsou tady dlouhodobě,“ říká Jakub Petrovič z Českých Budějovic, který navštěvuje se svým malým synem dětské oddělení v nemocnici často.

Situace ohledně uzavírání pohotovosti ho znepokojuje. „My jsme byli na dětské pohotovosti shodou okolností minulou neděli, a to fungovala, ale byla tam paní doktorka vyššího věku a bylo vidět, že už je toho na ní hodně. Je znát, že ty kapacity tady nejsou,“ popisuje.

Vedení největšího zdravotnického zařízení v kraji se brání tím, že službu mají zajišťovat praktičtí lékaři pro děti a dorost spolu s krajským úřadem. Na pediatry dlouhodobě apeluje, podle mluvčí nemocnice Ivy Novákové ale zatím stále bezvýsledně. „Pro zajištění každodenního chodu pohotovosti by ze strany praktických lékařů pro děti a dorost stačilo odsloužit pro jednoho lékaře maximálně jednu službu do měsíce, takže určitě nelze hovořit o více směnách navíc. I tento minimální podíl na zajištění pohotovosti odmítají,“ uvádí.

Čtěte také

Nemocnice doporučuje rodičům, aby v případě uzavření pohotovosti kontaktovali přímo svého pediatra. Krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Daniela Verdánová takové tvrzení odmítá. „Není možné, aby lékaři byli k dispozici 24 hodin denně, každý má nárok na odpočinek,“ reaguje.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby jde o celorepublikový problém, který chce řešit s novou vládou. Krajský úřad má sice povinnost pohotovost zajistit, chybí mu ale zákonný nástroj, jak lékaře ke službě na pohotovosti přinutit.

„Praktičtí lékaři pro děti a dorost jsou trochu jakoby podnikatelé, kteří mají smlouvu jenom s pojišťovnou, a nejsou žádné nástroje, které by je trochu dotlačily k tomu, aby se zapojili do pokrytí té péče,“ připomíná.

Vedení českobudějovické nemocnice upozornilo, že neobsazenost dětské pohotovosti bude přetrvávat minimálně i v prvních měsících roku 2022. Několika pediatrům kvůli odchodům do penze fakticky končí pracovní úvazky už příští týden.

Spustit audio

Související