Toulání jako přidaná hodnota. Toulava láká na stezku údolím Lužnice i pouť po církevních památkách

14. červen 2022

Na pomezí jižních a středních Čech, od Tábora až k nám, od Sedlčanska po Bechyni a od Milevska po Mladou Vožici leží kraj, který zůstává turisty pořád trošku zapomenut. A to i přesto, že může nabídnout hluboká říční údolí, husté lesy, výhledy ze zelených kopců, památky i světové turistické trasy – Toulava.

Nazvali ji tak přímo její současní správci. A jak říká produktový manažer turistické oblasti Jan Sochor, název Toulava zavazuje k tomu, aby se tam dalo hezky toulat. „Je to ideální oblast i k pěším výletům. Jednou z našich hlavních myšlenek, na kterých jako organizace pracujeme, jsou nové trasy, pěší stezky, výlety,“ potvrzuje.

„Chceme, aby skutečně toulání bylo přidanou hodnotou pro turisty, kteří přijedou třeba do Tábora za památkami nebo do lázní Bechyně, aby se tam zdrželi delší dobu a aby to byl region určený k pohodové pěší turistice,“ dodává.

Lidé se mohou vydávat na cesty Toulavou buď paprsčitě, nebo mohou vyrazit například na dálkovou trasu Stezka údolím Lužnice Toulavou. „To je náš první velký projekt, který se navíc podařilo registrovat do evropské sítě stezek,“ říká Jan Sochor.

Čtěte také

„Jde o vícedenní putování z místa na místo – z Plané nad Lužnicí přes Tábor, Bechyni až do Týna nad Vltavou, kde se Lužnice vlévá do Vltavy. Celou cestu sledujete řeku a počítá se s tím, že se v regionu i ubytujete a přespíte tu. Zpátky se vrátíte autobusem nebo vlakem,“ popisuje.

Další možností je Poutní stezka, okruh, který propojuje církevní památky jako Klokoty v Táboře, klášter v Milevsku nebo klášter v Bechyni. „To skutečně můžete jít jako okruh, který má ovšem dohromady asi 120 kilometrů, takže ho můžete jít na víc dní, na víc etap, nebo i na víc let. Pro začátek je to schůdnější, než kdybyste šli rovnou do Compostella,“ usmívá se Jan Sochor.

Toulava podle něj nabídne třeba i stezku pivní, výlety po vyhlídkách a rozhlednách, klasické cyklovýlety a také jednotlivé akce, například Toulavafesty. I ty jsou „toulavé“, putovní. Letos Toulavafest zavítá do Milevska na pouť svatého Bartoloměje a představí kromě místní kultury právě i slavný milevský klášter a část zmiňované Poutní stezky, akce se koná 27. srpna.

Celý rozhovor s Janem Sochorem, produktovým manažerem Toulavy, turistické oblasti v srdci Čech, si poslechněte online.

Spustit audio

Související