Výzva Do práce na kole má v Budějovicích téměř 800 účastníků. Cílem je dostat lidi z aut

3. květen 2023 16:43

S příchodem května začal další ročník akce Do práce na kole. Zapojí se padesátka tuzemských měst, včetně Českých Budějovic. Ty se k výzvě připojují už podesáté. Registrace je možná přes webové stránky a pomocí mobilní aplikace.

„Zapnu aplikaci a v první fázi se mě to zeptá, jestli chci hledat trasu, nebo zaznamenat. Vyberu zaznamenat a pak už neřeším nic. Funguje to i jako navigace, ale já Budějovice znám, tak ji nepotřebuji. Na konci jízdy pouze zaznamenávání ukončím,“ ukazuje účastník výzvy Do práce na kole Michal Med.

Jezdí z českobudějovické Havlíčkovy kolonie do centra města. „Zapojuji se pravidelně asi od roku 2017. Předtím jsem byl na stáži v Dánsku a tam všichni jezdili do práce na kole. Já jsem pak v Česku uháněl všechny svoje zaměstnavatele, ať to organizují,“ vypráví.

Kromě Michala Meda se k výzvě Do práce na kole připojuje dalších více než 760 lidí v Českých Budějovicích. Registraci umožňuje mobilní aplikace a webové stránky dopracenakole.cz.

Čtěte také

„Buď můžu zapnout geolokátor a ten mi sleduje trasu, nebo ji mohu mít danou. Každý den zaznamenávám jízdu, tím pádem se načítají kilometry a mohu soutěžit s ostatními,“ popisuje jeden z českobudějovických organizátorů Martin Novotný.

Kromě cyklistů se můžou zapojit i chodci. Počítají se jim ušlé kilometry. „Je to alternativní způsob dopravy, takže se mohou výzvy zúčastnit i takhle. Jde hlavně o to dostat lidi z aut na kolo, koloběžku a tak dále, aby to město tolik nezatěžovali,“ vysvětluje Martin Novotný.

Výsledky organizátoři vyhlásí 22. června v českobudějovickém parku Dukelská. Výherci získají zejména cyklistické potřeby od různých partnerů soutěže, například brašny na kola, zvonky nebo zámky.

Spustit audio

Související