Auta budou opět projíždět centrem Českých Budějovic, krajský soud zrušil dopravní opatření

16. leden 2023 16:18

Nesrozumitelná a zmatečná – přesně taková jsou podle českobudějovického krajského soudu dopravní opatření v centru města zavedená loni v létě. Z tohoto důvodu je také zrušil. Vedení Českých Budějovic musí nejpozději 28. února vrátit dopravní režim do stavu před změnami.

Řidiči tak budou moci opět projíždět centrem Českých Budějovic od parku Na Sadech směrem k zimnímu stadionu přes náměstí Přemysla Otakara II. Celá ulice Biskupská bude opět obousměrně průjezdná a měl by se také otočit směr v části ulice Kněžská u Biskupského gymnázia.

Opatření soudně napadla společnost Solná Brána se sídlem v ulici Česká. Její zástupci rozhodnutí nechtěli komentovat.

Současné vedení města, které bylo loni v létě v opozici, projekt dlouhodobě kritizovalo. Podle městského radního a jihočeského hejtmana Martina Kuby chybovali tehdejší radní, ale i úředníci. „Celý ten proces byl špatně projednán a soud říká: Tím opatřením se dotýkáte práv lidí, kteří tam bydlí, a pokud to děláte, tak to musíte provést řádně, jak to zákon ukládá, musíte to projednat, vyvěsit, musí to být přezkoumané. To znamená, že soud neříká: Jezděte na náměstí, je to lepší. Soud říká: Udělejte si to, jak chcete, hlavně to udělejte právně správně,“ komentuje.

Za porušení nových dopravních opatření v centru Budějovic padlo od loňského léta mnoho pokut. Na otázku, zda teď mají lidé šanci, že dostanou peníze zpátky, nedokáže zatím vedení města odpovědět. Nemá totiž žádný relevantní právní posudek, který by celou situaci zhodnotil.

Podle primátorky Dagmar Škodové Parmové mají aktuálně strážníci městské policie nařízeno pokuty nevybírat. Do soudního sporu se zatím nikdo nepustil. „Teď tady městskou polici neuvidíte, a co se týká těch pokut, to je opravdu předmětem sporu. Pro finance města by to byla nepříjemná rána,“ dodává.

Čtěte také

Předchozí vedení města zavedlo opatření s cílem zklidnit dopravu v historickém jádru. Koalice hnutí ANO, hnutí Občané pro Budějovice, uskupení Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09 a dále uskupení Čisté Budějovice a hnutí STAN kromě průjezdu centrem také zakázala parkování na severní straně náměstí Přemysla Otakara II.

Tehdejší náměstek primátora a nynější opoziční zastupitel Ivo Moravec rozhodnutí považuje za krok zpátky, kterému navíc nerozumí. Podle něj je škoda, že se doprava v centru zase vrátí do podoby, v jaké byla před loňským létem. „To, co ten soud konstatoval, takové byly i námitky navrhovatelů a odbor dopravy se s nimi vypořádal. A navíc magistrátnímu odboru dal za pravdu odbor dopravy krajského úřadu,“ připomíná.

Na jaře letošního roku bude podle primátorky stejně vjezd do centra města z parku Na Sadech značně omezený, protože se bude opravovat most přes Mlýnskou stoku.

Radnice chce připravit nový plán na zklidnění dopravy v centru, chce ho projednat s veřejností a představit nejpozději koncem letošního roku. Martin Kuba také potvrdil, že by se některé prvky z právě zrušených opatření mohly v novém plánu objevit, zatím ale nebyl konkrétní.

Spustit audio

Související