Nad velkou proměnou budějovického Senovážného náměstí visí otazník. Město zatím neví, zda bude mít dost peněz

10. leden 2023 15:29

Podzemní parkoviště, rozlehlá travnatá plocha a odkrytí Mlýnské stoky – tak by se mělo podle dřívějších plánů proměnit Senovážné náměstí v Českých Budějovicích. Počítal s tím vítězný projekt vzešlý z architektonické soutěže v loňském roce. Vedení města teď kvůli úpravám zahájí proces změny územního plánu. Momentálně ale není jisté, jestli k reálným změnám vůbec dojde. Radnice se obává, že na to nebude mít dost peněz.

Zapuštění stávajícího parkoviště pod zem je jednou ze zásadních změn, kterou má proměna Senovážného náměstí v Českých Budějovicích přinést. Projednávání návrhu na změnu územního plánu v této lokalitě teď ale do celého projektu vneslo otazník.

Současné vedení města v čele s občanskými demokraty přiznává, že na přestavbu možná nebudou peníze. Podle náměstka Lubomíra Bureše se sešlo víc finančně nákladných záměrů najednou. „My se musíme rozhodnout, do kterých projektů budeme investovat. Nechci teď slibovat, že do určitého roku bude na Senovážném náměstí nové parkoviště, to určitě ne, ale změna územního plánu nám potom bude ukazovat cestu dál,“ uvádí.

V architektonické soutěži na proměnu Senovážného náměstí zvítězil návrh pražského ateliéru Pavel Hnilička Architects and Planners. Odhadované náklady pro město aktuálně přesahují půl miliardy korun.

Proces změny územního plánu má teď primárně prověřit, zda je vůbec možné celou lokalitu přestavět. „Změna územního plánu, pakliže projde, nám v dobrém smyslu svazuje ruce na využití toho území. Už se tam nestane nic jiného než to, co bylo v architektonické soutěži. Jestliže ten stav takto bude, budeme s tím spokojeni, protože výsledky té soutěže vypadaly opravdu velmi pěkně,“ popisuje Lubomír Bureš.

Čtěte také

Projekt připravovalo minulé vedení města, které je dnes v opozici. Předsedu zastupitelského klubu hnutí Občané pro Budějovice Iva Moravce aktuální stanovisko radnice překvapuje. Podle něj je proměna náměstí dlouhodobě ve strategickém plánu a zástupci ODS také byli součástí poroty v architektonické soutěži.

„Chápu, že v dnešní situaci město nemá peněz nazbyt, ale potřebujeme získat také jiné zdroje, a to mohou být dotace. A dotaci dostaneme, budeme úspěšní, pokud budeme mít připravený projekt,“ komentuje Ivo Moravec.

Ať už bude postup města jakýkoliv, Jihočeský kraj dál připravuje výstavbu nové budovy Alšovy jihočeské galerie, která má vyrůst právě na Senovážném náměstí. Změna územního plánu je v tomto případě také klíčová, protože pro objekt přesně vymezí místo.

„Pokud by došlo k převedení daných pozemků z města do vlastnictví Jihočeského kraje, tak se nám otevírá další etapa, a to je projektování. Samozřejmě máme nějakou představu, chtěli bychom realizovat celou tuhle dlouhou etapu do roku 2028,“ dodává náměstek hejtmana Pavel Hroch.

Vedení Českých Budějovic by chtělo mít v otázce budoucí podoby Senovážného náměstí definitivně jasno nejpozději v létě letošního roku.

Spustit audio

Související