Rekonstrukce kulturního domu Slavie a vodohospodářské stavby patří mezi investiční priority Českých Budějovic pro rok 2023

20. prosinec 2022 11:35

S rozpočtovým schodkem téměř 600 milionů korun budou v příštím roce hospodařit České Budějovice. Krajské město chystá výdaje skoro 3,6 miliardy korun. Návrh rozpočtu schválili zastupitelé na poslední letošní schůzi. Ruku pro něj netradičně zvedli všichni komunální politici přítomní v jednacím sále.

Absolutní shoda koalice a opozice bývá na jednáních českobudějovického zastupitelstva vzácná. Návrh rozpočtu pro rok 2023, z větší části připravený ještě předchozím vedením města, měl ale tentokrát jednomyslnou podporu.

Podle náměstka primátorky pro finance Petra Maroše chce radnice na investice vydat zhruba 1,4 miliardy korun. „Co se týká kapitálových výdajů, největší položkou zůstává kulturní dům Slavie, o kterém ještě není rozhodnuto, zda se vůbec bude stavět. Není totiž známo, zda se přihlásí nějaké firmy, které budou ochotny akci realizovat ve stanoveném finančním rámci,“ říká.

Kromě rekonstrukce kulturního domu Slavie půjde větší část investic například do oblasti vodohospodářského majetku. „Konečně se dostaneme k výstavbě vodohospodářského majetku v lokalitě Třebotovice – Kaliště, tam si to lidé zaslouží a je nutné tam ty prostředky dát. Další investice se týkají Senovážného náměstí, rekonstrukcí ulic, nových sportovních hal u škol,“ dodává Petr Maroš.

Čtěte také

Kvůli růstu cen energií ale muselo vedení města hledat i úspory. To se dotklo hlavně příspěvkových organizací, například Jihočeského divadla a dopravního podniku. „U divadla se nám podařilo seškrtat původní rozpočet asi o 15 milionů korun, dostali jsme lehce nad 150 milionů. U dopravního podniku začínala vyjednávání zhruba na 360 milionech a skončili jsme na 317 milionech,“ uvádí Petr Maroš.

Primátorka Dagmar Škodová Parmová ocenila konstruktivní přístup opozice při hlasování o rozpočtu. Podle ní je to dobrý impuls do budoucna. „Všemi hlasy zastupitelů schválený rozpočet dává zelenou pro rozvoj města. Investiční akce do příštího roku nám i zastupitelé z opozice pochválili,“ komentuje.

Část opozice podporu deklarovala už při diskuzi o návrhu, například předseda finančního výboru Viktor Lavička, který čeká ještě také na představení střednědobého rozpočtového výhledu. „Uvidíme, jestli koalice přistoupí k tomu, aby ho předložila v prvním pololetí příštího roku. Víme, že pachtovné z vodohospodářské sítě, inflace, energie, to všechno bude mít dopad na rozpočet v dalších letech,“ podotýká.

Klíčovou oblastí je pro radnici také doprava. Hned v lednu příštího roku se například po několika letech příprav začne stavět vícepatrové záchytné parkoviště u sportovní haly Na Dlouhé louce.

Spustit audio

Související