Stavba takzvané Jižní tangenty u Českých Budějovic pokračuje. Kraj silnici zprovozní v první polovině roku 2023

29. prosinec 2022 08:10

Částečnou úlevu od dopravní zátěže očekávají v první polovině příštího roku obce na jižním okraji Českobudějovicka. Otevře se tam část takzvané Jižní tangenty, která tuto oblast spojí s dálnicí D3 u Roudného. Mělo by to zlepšit provoz z Českých Budějovic na hlavním tahu do Českého Krumlova a k rakouským hranicím. Silnice I/3 bývá často enormně přetížená.

Částí obce Plané u Jihočeského letiště projede denně v průměru až 30 tisíc aut. Často se tu tvoří několikakilometrové kolony. Podle starosty Tomáše Pintéra si místní na špatnou dopravní situaci postupně už zvykli. „Je ranní špička kolem půl osmé a pak odpolední po šestnácté hodině, kdy tu doprava opravdu stojí, protože bohužel tohle je jediný přístup z jižní strany,“ popisuje.

To se ale už na jaře změní. Podle propočtů by se provoz na této silnici s otevřením Jižní tangenty měl minimálně částečně zmírnit. „Úbytek bude, řekněme, kolem dvaceti, třicet procent. Kdyby to bylo třicet, budeme jedině rádi, ale podle reality, jak se to vyvíjelo u jiných obcí, to spíš vidíme kolem dvaceti procent,“ dodává Tomáš Pintér.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby jdou práce na dokončení první etapy Jižní tangenty podle plánu. Hotová by měla být nejpozději v červnu příštího roku.

Čtěte také

Její úplný efekt se přesto ukáže až v závěru roku 2024, kdy má být kolem Českých Budějovic dokončená i dálnice D3. „Tangenta je jižní obchvat města, který napojuje tuhle silnici od Krumlova, Kaplice a hranic na dálnici, to znamená, že ten zásadní odklon nastane v momentě, kdy budou moct auta najet na dálnici. Dopad se ukáže až po otevření dálnice v plné podobě,“ uvádí Martin Kuba.

Obdobná situace se řeší i na severu krajského města, kde má vzniknout takzvaná Severní spojka. Ta z výpadovky směrem na Písek a Strakonice převede dopravu na dálnici D3. Ředitelství silnic a dálnic v závěru roku požádalo o stavební povolení.

Hejtman Martin Kuba Severní spojku dlouhodobě označuje za klíčovou. „Já doufám, že bychom třeba v roce 2024 mohli tu stavbu zahájit. Je to jedno z témat, která neustále opakuji ministru dopravy,“ dodává.

Jihočeský kraj aktuálně projektuje i druhou etapu Jižní tangenty, která má naopak dálnici D3 propojit s hlavním tahem na Nové Hrady a Trhové Sviny.

Spustit audio

Související