Dálniční odpočívadla u Neplachova na Českobudějovicku nebudou. Plán kvůli odporu obce padl

16. listopad 2022 15:29

Odpočívadla pro stovky aut u dálnice D3 nedaleko Neplachova na Českobudějovicku nakonec nebudou. Ředitelství silnic a dálnic přípravu projektu úplně zastavilo a do budoucna s ním nepočítá. Uspělo tak vedení obce Neplachov, které s výstavbou odpočívadel na svém katastru dlouhodobě nesouhlasilo.

„Obec Neplachov k tomu vydala nesouhlasné stanovisko. Proč zrovna tady u nás by to mělo být, když už toho kolem dálnice roste čím dál tím víc. Máme s tím spíš potíže, než že by nám to přinášelo nějaké benefity,“ říká starosta Neplachova Lukáš Blažek.

Ředitelství silnic a dálnic chtělo vybudovat na katastru obce dvě odpočívadla v obou pruzích dálnice D3. Nedaleko má navíc v místě bývalého dvora Švamberk vyrůst výrobní a skladovací areál. „Obáváme se hluku, prašnosti. Další věc je světelný smog, protože jestli tady vyroste opravdu ten skladovací areál, tak tam má být nepřetržitý provoz. Když se k tomu ještě přidají odpočívky, tak kolem obce moc z původní krajiny nezbyde,“ dodává Lukáš Blažek.

Jedno odpočívadlo mělo vyrůst těsně před obcí Dynín. Druhé v protějším směru o něco blíž směrem k bývalému dvoru Švamberk. Odhadované náklady projektu byly bezmála 150 milionů korun.

Čtěte také

Odpor Neplachova ale nakonec záměr úplně zastavil. „Samotný projekt není zanesen v územním plánu a dalším důvodem pro zastavení plánování je také to, že odpočívka Neplachov by se nacházela v přílišné blízkosti už budované odpočívky Chotýčany,“ potvrzuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Na dálnici D3 je tak zatím v provozu pouze odpočívka u Mezna na hranici Středočeského a Jihočeského kraje. Připravuje se výstavba několika dalších. „Do budoucna by síť odpočívek na D3 měla být rozšířena o velké odpočívky u Soběslavi a Kaplice, malé odpočívky jsou plánovány u obce Strkov na Táborsku a poblíž Velešína na Českokrumlovsku,“ uvádí Jan Rýdl.

Odpočívadlo u Chotýčan, které se teď staví, by mělo být hotové v létě příštího roku. Cena přesáhne 430 milionů korun.

Spustit audio

Související