Dva nové semafory na budějovické Pražské třídě podle odborníků zdržují chodce. Přitom jim měly pomoci

9. leden 2023 08:51

Na přelomu starého a nového roku přibyly u českobudějovického obchodního domu IGY na Pražské třídě dva nové semafory. Město je umístilo ke dvěma přechodům pro chodce, které od sebe dělí jen pár desítek metrů. Pěší si na novinku zatím těžko zvykají, přestože světelná signalizace chrání v první řadě jejich bezpečnost. Na zelenou totiž často musí čekat.

„Než jsem si na ten semafor zvykla, tak jsem prvně šla také na červenou. Vůbec jsem si nevšimla, že tu světla jsou,“ vypráví paní Dagmar, která přes přechody chodí několikrát denně při procházkách se svým psem. S novým opatřením se zatím příliš nesžila. „Strašně to chodce zdržuje. Kolikrát auta ani nejedou a chodci musí čekat, takže to moc efekt nepřineslo,“ dodává.

O umístění semaforů rozhodlo ještě předchozí vedení města v září loňského roku. Tehdejší náměstek primátora Petr Holický to zdůvodňoval takto: „Chodíme na bezpečnostní konference o dopravě a tam se už několik let zdůrazňují tyto přechody jako jedno z nejméně bezpečných míst v Jihočeském kraji. Upozorňovala na to i policie.“

Obavu z dvou semaforů blízko sebe měli zpočátku hlavně řidiči. Jim ale paradoxně nejvíc pomohly. Potvrzuje to i nové vedení města. Podle náměstka primátorky Lubomíra Bureše je světelná signalizace naprogramovaná tak, aby navazovala na nedalekou křižovatku ulic Pražská a Pekárenská.

Čtěte také

„Řidič by měl opravdu zastavit pouze jednou, v tom horším případě. My jsme si dali předsevzetí, že sami si tu část Pražské třídy projedeme několikrát, to jsme udělali a já mohu říct, že jsem projel vždycky na jednu zelenou,“ popisuje.

Tento fakt potvrzuje i koordinátor BESIPu pro Jihočeský kraj Václav Kovář, který ale upozorňuje na jiné riziko. Chodci musí nově na zelenou čekat i déle než minutu. Někteří proto často přechází čtyřproudovou silnici i přesto, že mají červenou.

Riziko střetu s autem je tak ještě vyšší než dřív. „Chtěl bych apelovat na řidiče, aby počítali s tím, že jim tam někdo může vstoupit, i když mají zelenou. Tuhle praktickou zkušenost jsem na místě získal i já, zahlédl jsem chlapce, který zmáčkl tlačítko na semaforu, ale nečekal a do vozovky vstoupil na červenou,“ doplňuje Václav Kovář.

Podle dopravních expertů by situaci na místě mohl nejlépe vyřešit nadchod propojující obchodní zóny na obou stranách ulice. Vedení města naopak doufá, že si na semafory chodci postupem času zvyknou.

Spustit audio

Související