Vyšebrodský průsmyk býval jednou z nejdůležitějších obchodních cest už od pravěku

4. červen 2023

Ve Vltavínu si poslechnete výběr z cestování někdejšího redaktora českobudějovické rozhlasové stanice Jaroslava Klímy a archiváře Jiřího Zálohy po rakousko-českém pohraničí.

První část archivních nahrávek Jaroslava Klímy a Jiřího Zálohy, kterou v pořadu nabídneme, zachycuje jejich cestu z nejjižnějšího místa České republiky, vyšebrodského průsmyku, do Rakouska. A ejhle, první, na koho poté narazí, je český Jan Nepomucký v rakouském Bad Leonfeldenu.

Není se čemu divit. Byly doby, kdy tu sice vedla zemská hranice, přesněji hranice království, ale ta byla spíše teoretická, protože jinak jsme byli jedním státním útvarem. A vyšebrodský průsmyk býval jednou z nejdůležitějších obchodních cest už od pravěku.

V následujících dvou nahrávkách z rozhlasového archivu se ti dva vydají do nedalekého Haslachu. A také připomenou mnoho společného s českými zeměmi. Jednak Rožmberky a jednak Jana Rosenauera, projektanta Schwarzenberského kanálu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.