Došky, šindele, zemanský dům i husitský vůz. To vše a mnoho dalšího uvidí lidé v trocnovském archeoskanzenu

28. květen 2023

V magazínu Vltavín se vydáme do nově vybudovaného archeoskanzenu v Trocnově na Českobudějovicku. V rodišti Jana Žižky si návštěvníci mohou vyzkoušet, jaký byl život ve středověku.

Průvodcem v pořadu je Miroslav Petrovský, správce Památníku Jana Žižky. Archeoskanzen postavilo Jihočeské muzeum a jeho podstatná část už je od jara 2023 přístupná veřejnosti.

„Je to horní část areálu, takzvaný Zemanský dvorec,“ říká Miroslav Petrovský a dodává: „Je tady stodola krytá doškovou střechou, zemanský dům, největší a nejhonosnější stavba, maštal, stáj a sýpka se zbrojnicí.“

Stavby jsou buď čistě dřevěné ze zdejšího smrkového dřeva, které stavbaři získali po kůrovcové kalamitě, nebo kombinací roubených a kamenných staveb, to vše s doškovými nebo šindelovými střechami. 

Snahou autorů komplexu bylo přiblížit realitu života ve středověké vesnici. Podle Miroslava Petrovského prezentuje vzhled staveb období přelomu 14. a 15. století. Samotné budovy vznikly s velkým podílem ruční práce a s uplatňováním dobových technologií, především opracováním dřeva a tvorbou střech.

Jedná se z velké části o edukační areál, který představuje život v dané době se všemi předměty denní potřeby a způsoby hospodaření. Nechybí ale ani husitský bojový vůz. Archeoskanzen bude využíván pro doplnění výuky historie a vzdělávací akce pro školy i veřejnost.

Spustit audio

Související