Své vlastní divadlo měl nejen krumlovský zámek, ale i hlubocký

30. červenec 2023

Divadlo v Krumlově bývá spojováno především s otáčivým hledištěm. Ti historie více znalí vědí, že na zámku existuje i barokní divadlo s původním pohyblivým systémem výměny kulis, někteří v něm dokonce už i byli. Ale to není všechno.

O historii divadelnictví v Českém Krumlově se dozvíte více v magazínu Vltavín od archiváře Františka Fürbacha, a to v rozhlasových nahrávkách starých skoro čtvrt století.

Dnes už jsme třeba zvyklí na to, že v divadle při představení vídáme nějakého hasiče v hasičské uniformě. To v minulosti ještě nebylo zvykem a my se vydáme do doby, kdy se to zvykem stalo. Dozvíte se také, že své vlastní divadlo měl nejen krumlovský zámek, ale také hlubocký. Komorní divadélko je na Hluboké dodnes.

A to není všechno. Připomeneme dobu posledních Rožmberků a případ odsouzeného a popraveného vysokého rožmberského úředníka. Jeho trest byl na tehdejší dobu výjimečný. Proč?

Důvod je vcelku jednoduchý. Podplácení, zpronevěru a podvody s účetnictvím známe z denních zpráv současné doby všichni, ale rozhodně to nejsou novodobé výdobytky. V další nahrávce z rozhlasového archivu, kterou pořídil na přelomu tisíciletí tehdejší redaktor Jaroslav Klíma s archivářem Alešem Stejskalem, se dozvíme, že to vlastně není nic nového pod sluncem, že někteří lidé byli a jsou stále stejní, hlavně na určitých postech.

Spustit audio

Související