Kdybyste si v době Petra Voka objednali pivní desítku, museli byste vypít asi 650 litrů

30. říjen 2022

Rožmberská hrobka, příběh hledání. To je název knihy, která se brzy objeví na pultech knihkupectví, ale je to také skutečný příběh o objevování tajemství rodu Rožmberků. Už podruhé se k tématu vrátíme v magazínu Vltavín, ale tentokrát přidáme i humornější část rožmberské historie.

K rozhovoru s geofyzikem Jiřím Šindelářem, který rožmberskou hrobku objevoval dlouhých třináct let, připojil autor pořadu Zdeněk Zajíček i jedno archivní vyprávění. To natočil před takřka čtvrtstoletím tehdejší redaktor českobudějovického rozhlasového studia Jaroslav Klíma s archivářem a historikem Alešem Stejskalem.

V archivní nahrávce se mluví například o tom, co se jedlo a pilo na svatbě Petra Voka s Kateřinou z Ludanic. „Mohli bychom si vybrat z bohaté škály, ale já bych vás pozval na pivo,“ říká historik Aleš Stejskal.

V té době si podle něj mohli hosté vybrat mezi černým a světlým pivem, ale určitě by nezvládli desítku, jak říkáme dnes. „Pivní desítka znamenala tehdy něco jiného, byla to takzvaná metrologická jednotka, to znamená určitá míra, na kterou se pivo počítalo. Jedna desítka odpovídala deseti vědrům, převedeno na dnešní míry to bylo asi 650 litrů,“ usmívá se Aleš Stejskal.

Celý magazín Vltavín o rožmberské historii a hledání hrobky slavného rodu si poslechněte online.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související