Výkon sportovního komentátora roste s výkonem sportovce, myslí si olympijský reportér Kamil Jáša

6. srpen 2021

Před dvěma týdny odstartovaly letní olympijské hry v Tokiu. Čeští sportovci dosud získali čtyři zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. Skvělou práci v Japonsku ale odvádějí i reportéři, kteří zprostředkovávají atmosféru a jednotlivé závody.

Jedním z nich je redaktor jihočeského Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu Kamil Jáša. Do vysílání se přihlásil ze čtvrti Ikebukuro. „To je taková naše základna, odkud vyrážíme na nejrůznější sportoviště. Jedná se o moderní čtvrť, která leží nedaleko centra. Ale když říkám nedaleko, tak mějme na paměti, že Tokio je obrovské, myslím tedy 25 až 30 kilometrů,“ vysvětluje.

Kamil Jáša byl v předchozích letech na olympijských hrách jen jako turista s manželkou. Sice s vodními slalomáři vyrážel na předolympijské závody například do Ria nebo Londýna, ale olympiádu v plném pracovním nasazení prožívá poprvé.

S mikrofonem se musí pořádně otáčet. „Víc práce už si nedokážu vůbec představit. Snažíme se vstupovat co nejvíc živě. Ale za sebe i své kolegy musím říct, že tato práce je pro nás obrovským koníčkem, nás to prostě baví. My tu například připravujeme pořady, které se vysílají ve 23 hodin zdejšího času, pak jdeme na chviličku spát a brzy ráno opět vstáváme,“ popisuje Kamil Jáša své působení v Tokiu.

Čtěte také

Na oslavy se sportovci vůbec nedojde. „Ke sportovcům se blíž prakticky nedostaneme. Ale jejich úspěchy s nimi prožíváme. Já si tak trochu myslím, že i výkon sportovního komentátora roste s výkonem sportovce,“ říká Kamil Jáša.

„Když se třeba vodní slalomářce Kateřině Minařík Kudějové na divoké vodě závod moc nepovedl, tak jsem ani já ze svého výkonu neměl moc dobrý pocit. Bylo to takové utahané, jí se nedařilo, já těžko hledal slova. Zato když jel svůj závod Jiří Prskavec, ty dvě minuty vůbec nevím, co se dělo. Byla to obrovská euforie, krása. A když Jirka protnul cílovou čáru, emoce byly obrovské. Předvedl fenomenální jízdu, porazil soupeře o celé tři a půl vteřiny, což je obrovská dominance. Ta euforie nás, kteří jsme byli kolem a měli na triku českou vlaječku, byla ohromná,“ vypráví.

Celý rozhovor s reportérem Kamilem Jášou o sportovcích, zážitcích, dojmech, ale i Japoncích, počasí a jejich jídle si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související