Výběr z více stanic a čistý poslech. To jsou podle odborníka hlavní výhody DAB rozhlasového vysílání

7. prosinec 2021

V souvislosti s rozhlasovým vysíláním se stále častěji používá zkratka DAB. Jedná se o digitální vysílání. „Zkratka pochází z anglického označení Digital Audio Brodcasting a je to dnes vlastně nejmodernější způsob rozhlasového vysílání prostřednictvím digitálních vysílačů,“ vysvětluje Pavel Balíček, vedoucí distribuce signálu Českého rozhlasu.

Předchůdcem DAB je analogové vysílání, které se rozděluje na vysílání na středních a dlouhých vlnách s amplitudovou modulací označované AM a vysílání na velmi krátkých vlnách s frekvenční modulací označované VKV nebo FM. „To jsou způsoby, které jsou aktuálně nejpoužívanější. Digitální rozhlasové vysílání v systému DAB je, dá se říct, nástupcem tohoto klasického analogového způsobu,“ říká Pavel Balíček.

První testovací pokusy DAB vysílání v Česku spadají podle něj do doby krátce po přelomu tisíciletí. Hlavní režim digitálního vysílání začal v roce 2015. „V celoplošném multiplexu ČRO DAB+ dnes vysílají všechny celoplošné stanice Českého rozhlasu, speciální digitální stanice a většina regionálních stanic,“ uvádí.

„Vzhledem k tomu, že regionálních programů má Český rozhlas hodně, jsou rozdělené na dvě části, na českou a moravskou. Proto třeba v Českých Budějovicích na DABu naladíte Český rozhlas Plzeň nebo Český rozhlas Pardubice, ale moravské stanice už ne,“ doplňuje.

Hlavní výhodu digitálního vysílání vidí Pavel Balíček v tom, že nabízí výběr z více stanic. „Posluchač má v nabídce stanice, které by vůbec v analogové formě nemohly vysílat, protože by pro ně nebyly volné kmitočty a vysílače. To jsou třeba nejnovější stanice Českého rozhlasu Radiožurnál Sport a Český rozhlas Pohoda,“ připomíná.

Čtěte také

Druhou výhodou je technická kvalita. „Digitální přenos netrpí různým rušením, kolísáním signálu, prskáním, šumem. Poslech je relativně čistý a je možné využívat i doprovodné služby, na displeji přijímačů můžete například zobrazovat fotky moderátorů, grafickou předpověď počasí a podobně,“ dodává.

Digitálních DAB rádií je na trhu celá řada. „Liší se svým provedením, takže asi prvním kritériem při výběru by mělo být to, jestli chci malý přenosný přijímač na baterky, nebo spíš rádio, které bude umístěné napevno někde na poličce. A samozřejmě můžeme jít až do kategorie hi-fi systémů a tunerů pro velké reprodukční systémy,“ popisuje Pavel Balíček.

„Všechny přijímače jsou vybaveny digitálním tunerem pro příjem DAB vysílání a analogovým tunerem pro příjem VKV vysílání. U té dražší kategorie potom ještě můžeme vybrat třeba přístroj, který bude fungovat jako bluetooth reproduktor k mobilnímu telefonu nebo přehrává i internetové streamy a hudební služby typu Spotify,“ dodává.

Celý rozhovor s Pavlem Balíčkem, vedoucím distribuce signálu Českého rozhlasu, o digitálním vysílání DAB si poslechněte online.

Spustit audio

Související