Vrásek se nebojí a své jubileum netají. Zpěvačka Veselky Blanka Tůmová slaví sedmdesátiny

18. listopad 2021

Dvě dámy spjaté s dechovkou mají jubileum. Sedmdesátiny slaví zpěvačka Veselky Blanka Tůmová a bývalá zpěvačka a hudební pedagožka Irena Došková. Je tedy vhodný čas k poslechu některých jejich písní.

16. listopadu oslavila 70. narozeniny Irena Došková z Českých Budějovic. Celý profesní život se věnovala dětem a jako učitelka hudební výchovy měla skvělé výsledky, hlavně s pěveckým sborem na českobudějovické základní škole Dukelská.

Jejím manželem byl hudební skladatel Ada Doško. A tak se Irena Došková často ocitala před rozhlasovým mikrofonem a s různými dechovými kapelami natáčela převážně písničky svého muže. S celoživotní přítelkyní Věrou Zabilkovou nahrála například valčík Máš-li mě rád, který si můžete poslechnout v pořadu Dechovkovinky

Manželé Doškovi se přátelili s manželi Olgou a Jiřím Homolkovými ze Stříbrné u Kraslic. Jejich Březovská desítka natočila celou řadu Doškových skladeb a paní Irena si i s touto kapelou velmi ráda zazpívala. Dokladem je třeba polka Ztracená cestička.

343 nahrávek s Veselkou

19. listopadu oslaví životní jubileum věčně usměvavá zpěvačka Blanka Tůmová. Jak zpívá v jedné písni – vrásek se nebojí a své jubileum netají. K jejím sedmdesátinám vydalo Kubešovo hudební vydavatelství čtyřcédéčko, na kterém je výběr z Blančiných 343 nahrávek, které s Veselkou Ladislava Kubeše zatím nahrála.

Čtěte také

Rodačka z Rychnova nad Kněžnou chtěla být herečkou, hrála s ochotníky například v Týništi nad Orlicí. Studium na DAMU jí bohužel nevyšlo. Absolvovala obor, kterému se dnes říká kulturologie. Pro dechovku ji objevil zpěvák Pavel Beneš. Blanka nahrála stovky písní s mnoha kapelami, ale Veselka se jí stala osudovou.

V pořadu Dechovkovinky si můžete poslechnout mimo jiné valčík Jak je krásná ta česká zem, který Blanka Tůmová zpívala s Milanem Černohouzem. Temperamentní Blanku přizval ke spolupráci i Josef Vejvoda, aby s jeho Salonním orchestrem nahrála Bláhovu polku Kdybych já věděla. Je to jedna z mála písní, které zpívá sólově.

Blanka Tůmová sem tam i nějakou písničku složí. Moc ji potěšilo, když kapelník Veselky Ladislav Kubeš přijal do repertoáru její skladbu Dětství. Natočila ji s nezapomenutelným Milanem Černohouzem. A právě tato skladba pořad Dechovkovinky uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.