Václav Bárta byl dvorním textařem Doubravanky. Napsal populární píseň Vyznání a další hity

4. listopad 2021

Dechovkovinky jsou tentokrát hlavně vzpomínkové. Ve čtvrtek 28. října 2021 nás totiž navždy opustil Václav Bárta z Jámy, dvorní textař populární dechové kapely Doubravanka. Čtyřmi písničkami jeho tvorbu připomeneme.

Doubravanka odchodem Václava Bárty zcela přišla o autorské zázemí. Před rokem zesnulý skladatel Jaroslav Heřman a textař Václav Bárta se totiž ve svých písničkách přesně trefili do vkusu dechovkymilovného publika. Z každého alba Doubravanky se některá z písní stala hitem.

Václav Bárta miloval svůj rodný kraj, svou vesničku a hlavně lidi kolem sebe. Ve své skromnosti o svých úspěších nikdy nemluvil. Stačí se ale zaposlouchat do jeho textů a hned poznáme, jak byl s pomyslnou rodnou hroudou a kapelou svého syna spjat poutem nejpevnějším.

Tvorba Jaroslava Heřmana a Václava Bárty neušla ani pozornosti jiných kapel. Několik jejich písniček natočili Jižani, Božejáci a také Veselka Ladislava Kubeše.

V pořadu Dechovkovinky si poslechněte skladby s texty Václava Bárty Jen pro tvou lásku, My jsme kluci Šumaváci, Mávám ti šátečkem a nejpopulárnější písničku Vyznání.

Smutná zpráva přišla také od moravské Lácaranky. Ve věku pouhých 23 let zemřel při autonehodě bubeník Libor Haman. Byl bicím zcela oddaný a kromě Lácaranky, kde se střídal s Mirkem Hutrem, působil ve Veselé muzice z Ratíškovic. Jeho muzikantský um připomeneme tangem U řeky.

Spustit audio

Související