Eduard Hrubeš byl známý z televizního pořadu, ale založil i netradiční dechovku

26. srpen 2021

V neděli 22. srpna 2021 zemřel Eduard Hrubeš, konferenciér, režisér a hudebník, který spolupracoval i s regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Lidé si ho pamatují především z televizního pořadu Tak neváhej a toč.

V 80. letech založil Eduard Hrubeš netradiční dechovku Velkopopovickou Kozlovku. Jako vzpomínku si v pořadu Dechovkovinky můžete poslechnout písničku, která sloužila v úvodu jejich estrády jako znělka: Halabalašou. Hudbu složil Eduard Hrubeš, text je od Miloslava Procházky

23. srpna by oslavil osmdesátiny jihočeský hudební skladatel Jan Lipold. Zemřel 11. června 2020 a zanechal po sobě rozsáhlý skladatelský odkaz, z něhož budeme ještě dlouho čerpat. Pořad Dechovkovinky nabízí k poslechu jeho valčík s textem od Jana Návary V dálce hrají.

29. srpna by se dožil devadesáti let kapelník plzeňské Lesanky Václav Paleček. Není mezi námi už téměř patnáct let. Výborný trumpetista byl také vyhlášeným opravářem hudebních nástrojů. Za jeho éry byla Lesanka reprezentační dechovkou Západočeského kraje. Připomenout si ji můžete valčíkem Křištíne, Křištíne.

Kromě hudebních vzpomínek na Eduarda Hrubeše, Jana Lipolda a Václava Palečka nabízí Dechovkovinky pozvánky na mnoho akcí s dechovkami. Celý pořad si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související