Píseň Včera neděle byla v podání Pavlíny Filipovské překonala ve své době všechny rekordy

27. květen 2021

Osmdesáté narozeniny oslaví 28. května 2021 herečka, zpěvačka, konferenciérka a taktéž rozhlasová kolegyně Pavlína Filipovská. Na prkna, co znamenají svět, vstoupila už v 17 letech.

V 18 letech se stala členkou Semaforu a jejím nezapomenutelným hitem byla Šlitrova a Suchého píseň Včera neděle byla, která v době svého vzniku překonala všechny rekordy v prodejnosti gramodesek. Prodalo se neuvěřitelných 341 338 kusů.

Pavlína Filipovská si zahrála v mnoha filmech a pro televizi i rozhlas natočila obrovské množství zábavných pořadů. Když Česká televize zařadila do vysílání pořad Znovu na Vlachovce, stala se jeho konferenciérkou. Nedělní pořady s dechovkou stále uvádí na stanici Český rozhlas Region.

V roce 1967 se celá plejáda českých hereček a herců objevila ve filmu Ta naše písnička česká, Pavlínu Filipovskou nevyjímaje. Zazpívala zde – kromě jiných – méně známou píseň Karla Hašlera Zvonečky v Loretě.

Nejen Zvonečky v Loretě, ale i další písničky v podání Pavlíny Filipovské si poslechněte v pořadu Dechovkovinky. Dále se ještě dozvíte, že Josef Kalbáč vydal další díl svého zpěvníku, a můžete vzpomenout na skladatele Františka Svojíka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.