Věra Nosková: Věže v Ušguli

25. srpen 2022

Jsme na Kavkaze v Gruzii. Čtyři malé vesnice pod společným názvem Ušguli leží ve výšce 2200 metrů nad mořem v kraji Horní Svanetie. V údolí podél horního toku řeky Inguri na úpatí nejvyšší gruzínské hory Šchary, měřící 5201 metrů.

Horské vesničky jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. V Ušguli dnes žije kolem sedmdesáti rodin a je zde zřízená i malá škola. Dochovalo se zde velké množství vesnických věží postavených z kamene, které měly ochránit vesničany během případného vpádu nepřátel.

Oblast, kde se Ušguli nachází, je značně odlehlá a v zimním období takřka nepřístupná, neboť jediná cesta směrem k nejbližšímu městečku Mestia je zavátá sněhem a uzavřená.

Při jízdě v bizarní krajině s mohutným kavkazským pohořím silnice kopíruje divokou, v kaňonech zařízlou řeku, potkáváme na silnici krávy, jsou bohorovné a hubené jako ty v Indii, moc pastvy tady nemají.

Z vesniček Ušguli ční nápadné kamenné věže, které měly několik funkcí. Vědci tvrdí, že nedobytné věže sloužily v tomto divokém koutě Gruzie k ochraně rodin nejen před nájezdníky a lavinami, nýbrž i jedné před druhou, a to kvůli povinnosti bránit rodinnou čest, která vedla v rané svanské společnosti po celé tisíciletí k mnoha krevním mstám. Tato vražedná tradice se dochovala až do prvních dvou desetiletí dvacátého století.

autor: Věra Nosková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.