Věra Nosková: Botanické zahrady

21. červenec 2022

Mám slabost pro botanické zahrady, navštěvuji je raději než ty zoologické. Nejúžasnější jsem viděla se synkem fotografem na Jávě, ve městě Bogor.

Indonésie je ve srovnání se standardem evropského obyvatelstva sice chudá země, ale její botanická zahrada v Bogoru je udržovaná, rozlehlá a bohatá. Fauna tu zahrnuje 15 tisíc rostlin.

Zahrada v milionovém Bogoru byla založena správou Nizozemské východní Indie, Indonésie byla jednou z jejích kolonií. Dlouho byla provozována evropskými vědci, kteří dokázali shromáždit rozsáhlou a pestrou sbírku rostlin. Botanická zahrada Bogor je nyní součástí vědecké společnosti Indonésie a má velký význam pro světovou vědu.

Jsou tu obrovské sukulenty, tropické palmy, kaktusy, liány a různé druhy bambusu. Některé stromy byly vysázeny už ve 14. století. Ve sklenících hýří barvami a tvary největší sbírka orchidejí na světě, má 550 druhů.

Nejslavnějším obyvatelem zahrady je Rafflesia Arnoldi. Tato rostlina je známá pro největší květ na planetě, mívá až metr v průměru a nemá listy ani stonky. Květ žije jen pět dní.

Bohatá a udivující byla botanická zahrada na Tenerife a u srílanského města Kandy, kde jsme zažili i divoký přesun asi stovky opic.

Ta poslední v arménském Jerevanu mě ale zklamala. Byla mnohde zarostlá plevelem a náletovými keři. Vypovídala o zemi, která nedávno prošla válkou a má jiné problémy. Začala jsem se těšit na pestrou a líbeznou botanickou zahradu v Praze.

autor: Věra Nosková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.