Věra Nosková: Neúčinná teorie

21. duben 2023

Jasně. Jen si to všude napatlej, třeba i na hlavu, říká matka ironicky tříletému synovi, který šeredí s krupičnou kaší.

Pro mě za mě, jdi si ven třeba nahej, posmívá se otec, když si chce jeho předškolák sundat teplý svetr.

Pěkně to vedeš v tý škole. No tak budeš popelář, to je koneckonců užitečná práce.

Jsou to jalové řeči a míjí se účinkem, malé děti ironii nerozumí. Ironie je k pochopení totiž dost složitá.

Je to literární nebo řečnická forma, která dosahuje zvláštního, často humorného účinku tím, že sděluje něco podstatně jiného, než skutečně míní: ironie může přehánět, zastírat nebo říkat přímý opak. Je na posluchači nebo čtenáři, aby si toho všiml a rozuměl jí. Ironie je charakterizována především změnou intonace, v textu změnou typografie nebo pomocí interpunkce, tvrdí se ve Wikipedii, která dodává: Nemusí být také provázena ničím, co by explicitně upozorňovalo, že se jedná o ironii.

Takové použití je však pro svou nesrozumitelnost z praktických důvodů nebezpečné. Je podivné, když se na jedné straně rodič baví se svým malým dítětem někdy šišlavě a pomocí zdrobnělin a jindy ho zahrne nesrozumitelnou ironií.

Jsem matka dvou dětí a bývalá učitelka mateřské školy, nemohla jsem si nevšimnout, že děti oceňují a prospívá jim, když s nimi mluvíme vážně a srozumitelně. Když je nezesměšňujeme, neposmíváme se jim, nevykládáme jim lži a blbosti, nestrašíme je.

Bude nás pak jednou těšit, že se z nich stanou rozumní lidé. Časem možná objeví i hořký půvab ironie.

autor: Věra Nosková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Nosková: Správná výslovnost

    Také druhý synek, Tom, uměl číst, ještě než šel do školy. Nedalo se tomu zabránit. Odmítněte odpovědět dítěti na prostou otázku: A jak se jmenuje tohle písmenko?

  • Věra Nosková: Věže v Ušguli

    Jsme na Kavkaze v Gruzii. Čtyři malé vesnice pod společným názvem Ušguli leží ve výšce 2200 metrů nad mořem v kraji Horní Svanetie. Na úpatí nejvyšší gruzínské hory Šchary.

  • Věra Nosková: Botanické zahrady

    Mám slabost pro botanické zahrady, navštěvuji je raději než ty zoologické. Nejúžasnější jsem viděla se synkem fotografem na Jávě, ve městě Bogor.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.