Věra Hlaváčková: Šok 21. století

28. listopad 2022

Jedu ráno do práce autobusem, hledám a šmátrám v kabelce a najednou se mi zastaví srdce a já zažívám šok 21. století. Zapomněla jsem si doma mobil!

První myšlenka je, že vystoupím a vrátím se pro něj, ale to bych přišla pozdě. Zůstávám sedět a panika mi nedovoluje přemýšlet. Co budu bez mobilu celý den dělat?

Když se uklidním, tak mi dojde, že na počasí se můžu podívat z okna, bez politiky budu mít mnohem hezčí den a když bude někdo opravdu něco potřebovat, zavolá znovu anebo napíše esemesku.

Jediný problém je, že odpoledne mám schůzku s kamarádkou, tak snad se nic nestane a bude tam. Mám dneska naštěstí hodinky, které moc často nenosím, protože mám přece mobil, který ukazuje čas i na Islandu.

Zkouška v divadle šla překvapivě dobře a utekla jako voda. Trochu mě zarazilo, že po pauze zkouší ještě kolegové, ale nějak mi to neseplo.

Kouknu na hodinky a je přesně půl druhé. Skvělé, Lenka nikdy nechodí pozdě. Čekám deset minut, dvacet minut, nic. Jestli mi volala, že jí do toho něco vlezlo, tak se to zrovna dneska ani nedozvím.

Po půl hodině jdu na městskou a odjíždím domů, naštvaná. Doma na mobilu žádný vzkaz, prostě nic. Ovšem za chvíli volá Lenka: „Ahooj, kde jsi? Už na tebe čtvrt hodiny čekám!“ Trochu mě vyvede z konceptu, ale jen na chvíli. „Já jsem na tebe čekala půl hodiny.“

„Jak to? Vždyť ti zkouška končí v půl druhý a teď je tři čtvrtě na dvě.“ Kouknu na svůj mobil a opravdu. Kouknu na své hodinky a tam je o hodinu víc. Tři čtvrtě na tři. A vtom mi to dojde. Nepřetočila jsem si hodinky na zimní čas. Mobil to přece dělá automaticky.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.