Věra Hlaváčková: Rady do života

9. květen 2023

Jakmile obejmete ten malý dětský uzlíček v náručí, tak už se nikdy nezbavíte rodičovského strachu. Bojíte se, protože tušíte, kolik nástrah vaše děťátko v životě čeká a snažíte se ho co nejvíc ochránit.

Samozřejmě víte, že zkušenost je nepřenosná, neb jste byli taky dítětem a pamatujete si ty svoje oči obrácené v sloup, když vám maminka radila.

Říkala jsem si, že moje dcera nemusí dělat stejné chyby jako já, ale úplně jiné, na které nebudu mít žádnou radu a bála jsem se, že si natluče kokos. Natloukla si ho stejně a žádné moje dobře míněné názory samozřejmě slyšet nechtěla.

Dokonce mi sdělila, že nejhorší rady jsou ty nevyžádané. S tím samozřejmě souhlasím. Ale udržte se, když jste rodič…

Nejvyděšenější jsem byla, když se jí líbili nesprávní kluci…. „Prosím tě, vždyť se na něj podívej, to je vyloženě motýlkář... Lítá jak motýl z květiny na květinu... Připadáš mu nejkrásnější do tý doby, než uvidí jinou, a ta má tak zajímavou barvu, že se nemůže udržet.“

Motýlkáři byli příčinou mnoha slz, než mi dala za pravdu.

Nebo ti nádherně zamlklí ztroskotanci... Ti jsou tak přitažliví...

No... Jak píše Nietzsche... „Když se dlouho díváš do pekla, peklo se dlouho dívá na tebe.“

Dnes už vím, že na určité muže je dobré dívat se a kochat se jimi jen z dálky a vyhnout se jim... Ale vysvětlete to své mladé dceři. Nakonec vám stejně nezbude nic jiného než se modlit a být připraven s kapesníkem a s otevřenou náručí.

Ale co nás nezabije, to nás posílí. A to vážně funguje, to mi věřte.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.