Věra Hlaváčková: Svátek práce

1. květen 2023

Je to dilema – máme oslavovat svátek práce. Prací? Anebo mít volno a oslavovat odpočinkem?

Před sametovou revolucí měl každý občan „právo na práci“, což znamenalo, že musíte někde pracovat, nebo aspoň obdržet razítko. Pro umělce na volné noze, to nebylo snadné.

A nepracovat, znamenalo kriminál.

Dnes máme sice nezaměstnanost, ale zároveň máme víc volných pracovních míst, než je nezaměstnaných. A ti co chtějí a umějí pracovat, se nikdy o práci bát nemusí, ať už vládne kdokoli.

Když jsem chodila na první stupeň základní školy, tak jsme se těšili na První máj. Pionýrská uniforma, volno ve škole, průvody s alegorickými vozy, co slibovaly splnit plán pětiletky, nafukovací balonky a zadarmo kino s nějakým ideově prověřeným filmem.

Vyrostla jsem, svět kolem mě se naštěstí změnil a já si našla své povolání.

Pro mě je práce zároveň koníčkem, posedlostí, naplněním, a tak vlastně oslavuji každým dnem.

Z celého dne nejvíc hodin prospíme a strávíme v zaměstnání, takže práce nám zabere většinu života. Ano, každý nemá to štěstí jako já, ale všichni můžeme pracovat tady, v našem krásném Česku. Můžeme se radovat, jakou zemi jsme si vybudovali, a být hrdí na práci všech, kteří pracovali před námi, kteří se snaží co nejlépe teď a vychovat dobře generaci další, aby pracovala poctivě a hrdě pro svoji zemi. I po nás.

Koupila jsem si nové vlaječky a vyvěsím je do oken, protože jsem hrdá Češka! A oslavím svátek práce tak, že uvařím pro svoji rodinu skvělý oběd, upeču moravské buchty a vyžehlím tu kupu prádla, na kterou mi v posledních dnech už nezbyla síla, ani chuť.

A budu se radovat, že druhý den mám tu možnost jít opět... do práce.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Láska nebeská

    Láska je cit, o kterém se píšou básně, dívky mu věnují většinu svého mladého věku, knihy a filmy o lásce jsou nejsledovanější a nejprodávanější. A všichni po ní toužíme.

  • Věra Hlaváčková: Šicí stroj

    K dvacetinám jsem dostala od maminky nádherný dárek. Šicí stroj, německý, kufříkový, značky Veritas. Připadala jsem si jako vítěz Velké pardubické.

  • Věra Hlaváčková: Klení

    Když máte děti, máte taky velkou zodpovědnost a kladete si spoustu otázek. Jedna zásadní zní – jak dítě vychovávat? Má být slušné a hodné? A nebude mít potom problémy?