Věra Hlaváčková: Láska nebeská

28. únor 2023

Láska je cit, o kterém se píšou básně, dívky mu věnují většinu svého mladého věku, knihy a filmy o lásce jsou nejsledovanější a nejprodávanější. A všichni po ní toužíme.

Má mnoho podob - milenecká, manželská, rodičovská, kamarádská, i láska ke zvířatům, k přírodě...Spoustu podob.

Láska hory přenáší. Nebo ospravedlňuje domácí násilí a podřízenost.

A taky se zpívá: Láska je láska, když choděj kluci s klukama a holky s holkama…

A taky sebeláska. Jsem sám, singl, protože mám rád svoji nezávislost, svůj klid a svůj způsob života, nechci se přizpůsobovat někomu jinému, jen sobě.

Chemici vám řeknou, jak je to s láskou, jak lidské tělo, ta chemická továrna, začne šílet, když vám někdo padne do oka. Ale to nestačí, my ji hledáme v duši, v srdci, po mnoha letech manželství v žaludcích a stále je pro nás velká neznámá, nádherná a bolavá.

Hrála jsem ve hře „Dokolečka dokola“. On miluje ji, ale ona jiného, ten jí lásku neoplácí, protože je zamilovaný do jiné dívky a ta zase miluje toho prvního, takže se kruh uzavírá a žádná láska není opětována.

Moje kamarádka se radovala, že už ji láska nedostane. „Mám po přechodu a je ze mě klidná dáma nad věcí.“ V pětašedesáti letech se potřetí vdala a libuje si, že ta pravá láska konečně přišla.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Šicí stroj

    K dvacetinám jsem dostala od maminky nádherný dárek. Šicí stroj, německý, kufříkový, značky Veritas. Připadala jsem si jako vítěz Velké pardubické.

  • Věra Hlaváčková: Klení

    Když máte děti, máte taky velkou zodpovědnost a kladete si spoustu otázek. Jedna zásadní zní – jak dítě vychovávat? Má být slušné a hodné? A nebude mít potom problémy?

  • Věra Hlaváčková: Silvestr

    Poslední den v roce má svátek Silvestr a všichni ho slavíme, i když vlastně žádného Silvestra neznáme, aspoň já ne. A tak je jméno Silvestr v naší zemi nejoslavovanějším.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.