Věra Hlaváčková: Šicí stroj

9. únor 2023

K dvacetinám jsem dostala od maminky nádherný dárek. Šicí stroj, německý, kufříkový, značky Veritas. Připadala jsem si jako vítěz Velké pardubické.

Tetička mi věnovala své staré Burdy, díky nimž se daly podle západních střihů vykouzlit moderní kousky. Naučila jsem se šít dokonce i bundy a kabáty, takže jsem na střední škole okouzlovala spolužačky.

Říká se „nahoře huj a vespod fuj“ a u mých výtvorů to přesně sedělo. Neměla jsem trpělivost zapošívat a pečlivě lemovat všechno na rubu, a tak se moje kousky nesměly obracet, jinak byl dojem pryč.

Přišla revoluce, s ní narvané obchody, levné oblečení i drahá móda a můj šicí stroj spal někde ve sklepě. Vzpomněla jsem si na něj, když jsem potřebovala ušít závěsy na chalupu. Bylo to po dlouhých dvaceti letech a on byl zaprášený a ztuhlý, nechtělo se mu běhat po látce.

No, není divu, řekla jsem si, potřebuješ namazat, hochu. A tak jsem vzala z kuchyně řepkový olej a celý ho promazala. A on se už vůbec nepohnul. Zadřel se.

Starý pan opravář mi nevěřil, že jsem udělala takovou hloupost a namazala šicí stroj olejem na smažení. Držel se za hlavu a bylo mu toho stroje evidentně líto. „Musím ho celej šroubek po šroubku rozmontovat a všechny součástky vyčistit, bude vás to stát víc, než kdybyste si koupila novej,“ povídá mi.

„Je to dárek od maminky, udělejte to.“ Za všechno se přece v životě musí zaplatit. A za hloupost dvojnásobně.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Klení

    Když máte děti, máte taky velkou zodpovědnost a kladete si spoustu otázek. Jedna zásadní zní – jak dítě vychovávat? Má být slušné a hodné? A nebude mít potom problémy?

  • Věra Hlaváčková: Silvestr

    Poslední den v roce má svátek Silvestr a všichni ho slavíme, i když vlastně žádného Silvestra neznáme, aspoň já ne. A tak je jméno Silvestr v naší zemi nejoslavovanějším.

  • Věra Hlaváčková: Advent

    Období adventu je pro někoho krásným časem čekání a příprav na Štědrý den a pro jiného časem hektického šílení. Mám ráda rituály spojené s adventní nedělí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.