Eliška Novotná: Kup kafe!
Když jsem byla malá, bylo to s kafem snadné. V mém okolí se pila buď melta (ta vždycky s mlékem), nebo „pravá“ káva (ta vždycky bez mléka).
Zrnka se mlela doma ručně a pak býval buď „turek“ nebo „mocca“ – ta se vařila v džezvě, musela třikrát vzkypět a byla pro fajnšmekry.
Pak přišla doba instantní kávy. Ta byla k mání zprvu jen za bony (rozuměj v Tuzexu) a v devadesátkách jsme jí už podlehli všichni a všude.
A teď se nám to s „kafem“ komplikuje, jako všechno, čeho je moc. Presso, Latté, Machiato nebo… Nabídka různě připravených káv se sotva vejde na jednu stránku nápojového lístku.
Také příprava kávy doma se stává obřadem: překapávanou, nebo filtrovanou? S, nebo bez (mléka, cukru, skořice, kardamomu…)? Z rozhodování o typu kávového mlýnku, natož pak kávovaru, který si hodláme koupit, se stalo téma k diskusi. Mleté, nebo zrnkové? Mleté jak jemně? Arabica, nebo Robusta? Rozhodování, jakou kávu koupit, nás ničí.
Co zůstalo? Vůně čerstvě uvařené kávy a slast z jejího popíjení.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.