Velký úplněk zazáří na obloze v červenci, Měsíc totiž bude zároveň nejblíž Zemi

10. červenec 2022

V přízemí, tedy nejblíže Zemi v daném měsíci, bude Měsíc 13. července. Vzdálenost bude činit přesně 357 267 kilometrů. Na stejný den navíc připadá úplněk. „Všichni tedy budou mluvit o superúplňku, protože se nám sešel úplněk a přízemí. Měsíc na obloze bude krásně velký,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

Nejtěsněji k Zemi se Měsíc přiblíží už ve středu 13. července v 11:09 dopoledne, ale úplňková fáze nastane až několik minut po půl deváté večer. V odzemí, tedy naopak nejdále od Země, bude Měsíc 26. července.

„Bude vzdálen 406 257 kilometrů, takže si můžeme spočítat, že rozdíl během července od přízemí do odzemí činí nějakých 49 tisíc kilometrů,“ komentuje astronom. A s úsměvem dodává, že když na konci července Měsíc vůbec neuvidíte, neznamená to nic děsivého. „Ne, že byste špatně viděli, ale on vstoupí 28. července do novu, takže opravdu vidět na konci měsíce nebude,“ říká.

Nejzajímavější fází úplňku bývá okamžik, kdy se Měsíc vyhoupne nad obzor. Tehdy se projeví optická iluze, při které mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými siluetami na obzoru. To v nás vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související