Během července přijdeme o 57 minut světla, pak se dny budou krátit ještě rychleji

3. červenec 2022

Letní slunovrat je za námi. To znamená, že světlé dny se pomalu krátí, slunečního svitu začíná ubývat. Na začátku července to podle jihočeského astronoma Miloše Tichého ještě není tak poznat, později jsou změny výraznější.

Prvního července vyšlo slunce v Českých Budějovicích v 5.02 hodin a zapadlo v 21.10 hodin. Světlý den tedy trval šestnáct hodin a osm minut. „To máme dvě třetiny dne sluníčko, to je krásné,“ usmívá se astronom.

V polovině měsíce vyjde slunce v 5.14 hodin a zapadne v 21.02 hodin, den tak bude ve srovnání se začátkem července už o dvacet minut kratší. Slunce bude svítit patnáct hodin a 48 minut.

V poslední červencový den vyjde slunce 5.34 hodin, zapadne v 20.43 hodin. „Během druhé poloviny měsíce tak přijdeme o dalších 37 minut,“ počítá astronom. Celkem během července ubyde 57 minut slunečního svitu.

To, že změny nejsou pokaždé stejné, je dané ekliptikou, po níž Země obíhá kolem Slunce. „Teď je vodorovnější, takže změny jsou mírnější. Jak se potom začneme přibližovat k rovnodennosti, zrychlí se to. Už v červenci je to vidět – za prvních patnáct dní změna o dvacet minut, za druhých patnáct ní už o 37 minut. A srpnu budeme v tom trendu pokračovat,“ připomíná Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.