Kolem Země neustále krouží mnoho družic. Posílají nám informace, díky kterým fungují navigace

26. červen 2022

Většina lidí se dnes při cestování neobejde bez navigace. Málokdo už používá klasické papírové mapy. Jak ale vlastně moderní navigační systémy fungují? Vždy k tomu potřebují družice, tedy objekty pohybující se po oběžné dráze Země.

„Každý zná označení GPS, což je družicový systém, který vlastní Spojené státy americké, ale systémů existuje víc – evropský, ruský, čínský, japonský, indický,“ připomíná astronom Miloš Tichý.

Navigační družice mají podle něj většinou takovou dráhu, že oběhnou planetu Zemi dvakrát za den. Například americký systém tvoří celkem 24 družic, které se pohybují ve výšce 20 200 kilometrů. Evropský systém Galileo má 27 družic ve výšce 23 200 kilometrů.

Družice jednotlivých systémů jsou v různých výškách, aby se vzájemně nepletly. „Kdyby byly ve stejné výšce, hrozily by srážky, musely by brzdit, přidávat a podobně, což by narušovalo systém navigace. Pro tu navigaci je nejlepší, když družice krouží pravidelně a razantně se nemění jejich dráha,“ vysvětluje Miloš Tichý.

U všech hlavních systémů se používá takzvané kódové měření. „To znamená, že vaše zařízení, například vaše navigace v autě, funguje jako přijímač, který přijme informaci od družice. Je tam časová značka, takže víme, jak dlouho trvalo, než informace od družice přišla, tím pádem víme, jak je družice daleko,“ popisuje astronom.

„Když takto přijmete informaci ze tří družic, můžete zjistit svou polohu na Zemi. Princip je založen na měření času, protože čas umíme měřit nejlépe. Potřebujeme minimálně tři družice k určení souřadnic. Pokud chceme určit i nadmořskou výšku, jsou potřeba alespoň čtyři družice,“ dodává.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související