Kolem Země bude obíhat 12 tisíc družic, které pokryjí celou planetu internetem

20. květen 2021

Jsou tomu dva roky, co raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu prvních šedesát satelitů. Teď už je jich tam mnohem víc a jejich pablesky na obloze lidi matou. Potvrzuje to jihočeský astronom Miloš Tichý.

„Spousta lidí se nás na to ptala, tak to uvedeme na pravou míru. Nejsou to ani paranormální jevy ani ufouni, jsou to pouze družice, které mají sloužit následně k celosvětovému internetu. Celkem by mělo být vypuštěno dvanáct tisíc těchto družic,“ říká.

Satelity vysílá na oběžnou dráhu společnost Space X, kterou vlastní americký podnikatel Elon Musk. „Zatím je jich tam 1625, startují po šedesáti kusech. Udělají takový vláček, takže hned brzo po startu je lidé vidí,“ popisuje Miloš Tichý.

Čtěte také

Životnost družic je podle něj plánovaná na tři až sedm let. Zemi obíhají ve třech hladinách, aby mohly pokrývat internetem celou planetu. Nejvíc by jich mělo být ve výšce asi 340 kilometrů.

„Tento globální systém by měl podle pana Muska hlavně do chudé Afriky přinést internet za 99 dolarů na měsíc, za to tam žije celá rodina. Pro astronomy je to ale nehezké, protože na každém obrázku mám jeho družici,“ dodává Miloš Tichý.

Družic si pozorovatelé oblohy mohou všimnout večer nebo nad ránem, protože nesvítí vlastním světlem, ale světlem odraženým od Slunce.

Spustit audio

Související