Časový posun není vždy o celé hodiny. Třeba na Srí Lance se čas proti Česku liší o čtyři a půl hodiny

29. březen 2022

Planeta Země je rozdělena na časová pásma. Základní pásmo se rozkládá kolem nultého poledníku, který prochází britskou královskou observatoří v Greenwichi v Londýně. Ostatní časová pásma jsou popsána rozdílem počtu hodin, o které se v nich platný čas liší od greenwichského.

„Ten systém je vlastně úžasný. Když se podíváme na glóbus, zjistíme, že naproti Londýnu je Pacifik a tam není žádná země. To, že se zvolil Londýn jako základ, je tedy úplně geniální, protože pak není problém s datovou hranicí, prochází územím nikoho,“ komentuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Česká republika má oproti Londýnu časový posun plus jedna hodina. Některá území na světě jsou ale atypická a časové posuny nejsou v celých hodinách.

„Když pojedete z Čech třeba do Iránu, rozdíl bude dvě a půl hodiny, v Afghánistánu tři a půl hodiny, na Srí Lance čtyři a půl hodiny. Úplným extrémem je Nepál, ten má oproti nám časový posun čtyři hodiny a 45 minut,“ vyjmenovává Miloš Tichý.

Důvody jsou podle něj hlavně praktické. „Ty půlhodiny jsou spíš logickou záležitostí, protože když potřebujete vystředovat velký stát a máte tam jakoby napůl jedno pásmo a napůl druhé pásmo, je lepší to sloučit a udělat poloviční pásmo. Jde o to, aby území, které může mít jedno časové pásmo, ho mělo a mělo ho co nejvíce přirozené na vycházení a zapadání sluníčka,“ vysvětluje.

„Výhodou je, že dneska vlastně lidé už nepoužívají klasické hodinky, takže o časových posunech nemusí tolik přemýšlet. Chytré hodinky s GPS se přenastaví automaticky do místního času, stejně tak mobilní telefony,“ dodává Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související