Částečné zatmění Měsíce mohou lidé v Česku pozorovat v říjnu 2023, úplné až v září 2025

29. květen 2022

Zatmění Měsíce je astronomický úkaz, kdy Měsíc vstoupí do zemského stínu. Nastává pouze, když je úplněk. „Musí být prostě v přímce Slunce, Země a Měsíc, a to je možné opravdu jen při úplňku,“ vysvětluje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Proč není zatmění při každém úplňku? „Slunce se svým stínem jde po ekliptice a dráha Měsíce má vůči ekliptice sklon. Kdyby byla stejná, opravdu bychom každý měsíční úplněk měli zatmění, ale Měsíc má sklon pět stupňů a devět minut, takže někdy je na ekliptice výš a někdy níž a netrefí se do stínu,“ popisuje Miloš Tichý.

Astronomové rozlišují tři základní druhy zatmění Měsíce – polostínové, které není možné lidským okem zaznamenat, částečné zatmění a úplné.

Obvykle nastávají dvě až tři zatmění Měsíce ročně. „U zatmění Měsíce je výhoda, že ho vidíte z celé polokoule na rozdíl od zatmění Slunce, které má úzký pás Země,“ dodává Miloš Tichý.

V České republice bude možné nejbližší částečné zatmění Měsíce pozorovat 28. října 2023, další částečné 18. září 2024 a na úplné zatmění Měsíce si pozorovatelé v Česku musí počkat do 7. září 2025.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související