Vědec Jan Kopecký ve volném čase fotografuje zvířata, převléká se přitom za hejkala

24. duben 2021

Viry a nákazami, které postihují především zvířata, se celý život zabývá profesor Jan Kopecký. O imunologii přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ve vědecké práci se věnuje především klíšťatům.

Jeho koníčkem je fotografování v přírodě. Za roháči a tesaříky obrovskými jezdí na Hlubokou, za tetřívky, daňky a jeleny na Šumavu. Jeho fotocesty vedou ale i za jarními květy na Pálavu, orchidejemi do Bílých Karpat či za vlhami na česko-rakouské pomezí.

V těchto dnech na přelomu zimy a jara už vyrazil i za kolpíky, kteří mají jediné hnízdiště v Česku u Vrbenských rybníků u Českých Budějovic. Jan Kopecký se zkrátka stal lovcem beze zbraní a každá jeho zdařilá fotografie má svůj příběh.

Své „úlovky“ představuje i v nově vydané knize s názvem Česká příroda. „Často se snažím vyfotografovat ptáky či zvířata v nějaké akci a někdy až na výsledné fotografii objevuji detaily, které mi při samotném fotografování unikly,“ popisuje. 

S úsměvem dodává, že ho na jeho cestách můžete potkat v kostýmu, kterému se říká hejkal. I díky němu může splynout s okolím a věnovat se svým lovům, z nichž vznikají jeho nevšední fotografie.

Spustit audio

Související